Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Τοπικές ειδήσεις 27 Νοεμβρίου 2013


Ορεστιάδα: Ερώτηση Α. Σταμπουλή για τις καταγγελίες επαναπροώθησης Σύριων προσφύγων
Εάν προτίθεται να διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την υπόθεση επαναπροώθησης των 170 περίπου Σύριων που στις 12 Νοεμβρίου βρέθηκαν στο Πραγγί του δήμου Διδυμοτείχου και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, μεταφέρθηκαν με οχήματα της Αστυνομίας προς άγνωστη κατεύθυνση, ερωτά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή. Η βουλευτής ερωτά επίσης τον κ. Δένδια, «με ποιες σαφείς εντολές του υπουργείου προς τα αστυνομικά όργανα διασφαλίζεται η ασφαλής είσοδος προσφύγων πολέμου στη χώρα μας, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης και εάν εφαρμόζεται η οδηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης για παροχή προσωρινής προστασίας στους Σύριους».

Ορεστιάδα: Ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει τη φύλαξη μεταναστών στο Κέντρο του Φυλακίου
Στις 13 Ιανουαρίου 2014 θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της ιδιωτικής εταιρείας που θα αναλάβει τη φύλαξη των μη νόμιμων μεταναστών που κρατούνται στο Κέντρο του Φυλακίου. Για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων προβλέπεται η απασχόληση 70 ατόμων που θα διαθέσει η εταιρεία που θα αναλάβει. Η σύμβαση του έργου θα έχει διάρκεια ένα έτος με δυνατότητα επέκτασης για δύο ακόμη χρόνια. Ο προϋπολογισμός για το Φυλάκιο ανέρχεται σε 2.422.140 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 73,6% από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ορεστιάδα: Τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε για αύριο η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου-καταγγέλλει την ανάκληση της συνδικαλιστικής άδειας
Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, κήρυξε για αύριο, 28 Νοεμβρίου, η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί και να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση του οργάνου και στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι αρχικά επρόκειτο να ισχύσει συνδικαλιστική άδεια των καθηγητών για το σκοπό αυτό, ωστόσο αυτή ανακλήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, με πρόσχημα την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όπως καταγγέλλει η Β’ ΕΛΜΕ. «Πρέπει κάποια στιγμή, επιτέλους, να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλον τον εμπαιγμό και την κοροϊδία», επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η Β’ ΕΛΜΕ.

Ορεστιάδα: Ο Α. Δερμεντζόπουλος συνυπογράφει την ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια
Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων των πολιτών, εξαγορά του δανείου, κατά προτεραιότητα από τον οφειλέτη ή από πρόσωπο που ο ίδιος θα επιλέξει, στο ίδιο ποσό που θα αγόραζαν τα ξένα funds, και, τέλος, νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν χωρίς να χάσουν τα σπίτια τους, προτείνουν 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Έβρου του κόμματος, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης. Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «θηλιά στο λαιμό των δυσπραγούντων Ελλήνων» τα στεγαστικά δάνεια, και «μεγάλο πρόβλημα» και για τις Τράπεζες που τα έχουν χορηγήσει. Επικαλούνται δε καταγγελία δικηγόρου, στα Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία, ξένο fund αγόρασε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κόκκινα δάνεια πελατών του Ταμείου, στο 20% περίπου της πραγματικής αξίας του δανείου. «Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης πρέπει να εξετάσει τις προτάσεις», αναφέρουν οι 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και υπενθυμίζουν ότι και στην Πορτογαλία η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική παρέμβαση, με την οποία ο οφειλέτης μπορεί να αγοράζει το «κόκκινο» δάνειό του στο 26% της πραγματικής του αξίας.

Σουφλί: Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για το νηπιαγωγείο Δαδιάς
Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το νηπιαγωγείο της Δαδιάς του δήμου Σουφλίου, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας. «Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το νηπιαγωγείο Δαδιάς δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, με αποτέλεσμα την
εύλογη και δικαιολογημένη αγανάκτηση των γονέων των έξι νηπίων που κατοικούν στη Δαδιά» αναφέρουν οι δύο βουλευτές. Επισημαίνουν επίσης πως οι συγκεκριμένοι γονείς είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους σε νηπιαγωγείο του Σουφλίου, 14 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό, μετακινούμενοι σε ένα τραγικό οδικό δίκτυο. Καταλήγοντας, οι δύο βουλευτές υποστηρίζουν πως «για την κατάσταση αυτή ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και η σημερινή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη δημόσια παιδεία, αφού δεν εξασφαλίζονται ακόμη και οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της».

Ορεστιάδα: Εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου ζητά η «Ενότητα»
Τον άμεσο εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου που ανήκει στην ευθύνη του ΤΟΕΒ Ωοειδούς Βύσσας-Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου, ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», καλώντας το υπουργείο να παρέμβει άμεσα και να χρηματοδοτήσει τα έργα που απαιτούνται, κυρίως για την υπογειοποίηση του δικτύου. «Ο ΤΟΕΒ ωοειδούς της συγκεκριμένης περιοχής έχει στην ευθύνη του την άρδευση 75.000 στρεμμάτων και τη διαχείριση του αρδευτικού δικτύου με τις 350 γερασμένες γεωτρήσεις, τα 400 χιλιόμετρα πεπαλαιωμένου επιφανειακού δικτύου και τα 800 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που συνεχώς οξύνονται και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Αλεξανδρούπολη: Σεισμός στην Τουρκία


Σεισμική δόνηση 4,5R σημειώθηκε στις 06.15 το πρωί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Τουρκία. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και πολλές ακόμα περιοχές στην Αν. Θράκη. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 112 χιλιόμετρα μακριά από την Ορεστιάδα, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ.