Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ορεστιάδα: Διαμαρτυρία για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων-μεταναστών






Συγκέντρωση- διαμαρτυρία πραγματοποίησαν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας, πολίτες της Νέας Ορεστιάδας, με την οποία ζητούσαν επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για την τύχη των 150 Σύριων προσφύγων που φέρεται να είχαν εντοπιστεί στο Πραγγί Διδυμοτείχου, στις 12 Νοεμβρίου. Καταγγελίες αναφέρουν πως μετά τη σύλληψή τους από αστυνομικούς, επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.
Οι πολίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων- μεταναστών, ζητώντας να σταματήσουν οι “άτυπες αναγκαστικές επιστροφές” αλλά και να υπάρχει σεβασμός στη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι συγκεντρωθέντες τόνισαν ότι οι “μεταναστευτικές ροές δεν αντιμετωπίζονται με “φράχτες” και “άτυπες αναγκαστικές επιστροφές”, ξυλοδαρμούς προσφύγων και βία από τους αστυνομικούς, αλλά με μια πραγματική μεταναστευτική πολιτική που θα σέβεται τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, θα προστατεύει τον αδύναμο, τον πρόσφυγα πολέμου και δεν θα τον ποινικοποιεί”.
Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων, στην οποία συμμετείχε και δικηγόρος, συναντήθηκε με τον αστυνομικό διευθυντή Ορεστιάδας, Πασχάλη Συριτούδη, ζητώντας να μην αγνοηθούν οι καταγγελίες και να διερευνηθεί το περιστατικό στο Πραγγί αλλά και να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα για την τύχη των 150 προσφύγων πολέμου από τη Συρία, που το μόνο τους έγκλημα ήταν πως προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο που αιματοκυλά τη χώρα τους.
Από την πλευρά της, η αστυνομία, υποστήριξε πως πράγματι δέχθηκε κλήση εκείνη την ημέρα αλλά όταν έφθασαν οι αστυνομικοί στο Πραγγί βρήκαν μόνο 13 μετανάστες- πρόσφυγες, τους οποίους μετέφεραν αρχικά στο Ισαάκιο και μετά από δύο ημέρες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, που λειτουργεί στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών του Φυλακίου Ορεστιάδας. Πάντως, ο κ. Συριτούδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν πράγματι περίπου 150 οι Σύριοι που βρέθηκαν στο Πραγγί, ωστόσο, την ώρα που έφτασε η Αστυνομία, βρέθηκαν μόνο 13. «Μπορεί να μην τους προλάβαμε…», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αστυνομικός διευθυντής αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Σύριου πρόσφυγα που μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και κατήγγειλε, στην μαρτυρία του, παραπλάνηση των προσφύγων από μέρους των Αστυνομικών, οι οποίοι, ενώ τους διαβεβαίωναν ότι θα τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο, σε κάποιο Κέντρο Μεταναστών, τελικά τους μετέφεραν στο ποτάμι για να τους επαναπροωθήσουν. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη μαρτυρία γίνεται λόγος ακόμη και για βίαιες συμπεριφορές Αστυνομικών σε βάρος ανθρώπων που ζητούσαν απελπισμένα βοήθεια. «Έχω απαντήσει στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, έχει εκδοθεί και επίσημο δελτίο τύπου της Αστυνομία για τους 13 Σύριους που εντοπίσαμε στο Πραγγί. Εξάλλου βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ε. Δ. Ε. που θα δώσει απαντήσεις…», δήλωσε ο κ. Συριτούδης.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται συνεχώς οι καταγγελίες διεθνών και ελληνικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανώσεων για τους πρόσφυγες που αφορούν παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων (push backs), κυρίως Συρίων, τόσο από τα θαλάσσια όσο και από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, στον Έβρο. Κάνουν λόγο, μάλιστα, για μόνιμη τακτική και πρακτική που εμποδίζει τους πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία να έχουν πρόσβαση σε διεθνή προστασία και να αιτηθούν άσυλο.
Ειδικά για το περιστατικό στο Πραγγί φέρεται να υπάρχουν μαρτυρίες ντόπιων και φωτογραφικά ευρήματα που το επιβεβαιώνουν, ενώ στο θέμα έχουν αναφερθεί με σχετικές ανακοινώσεις τους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλες οργανώσεις.
Επίσης, σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών” (21 Νοεμβρίου 2013) οι 134 από τους 150 Σύριους πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην Τουρκία. Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις 34χρονου Σύριου που υποστηρίζει πως οι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία ενώ κάποιοι από αυτούς ξυλοκοπήθηκαν και υπέστησαν αστυνομική βία.
Παρά τη συνεχή άρνηση των ελληνικών αρχών να παραδεχτούν τις άτυπες αναγκαστικές επιστροφές, αυτές φαίνεται να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο σύμφωνα και με την έκθεση με θέμα «Άτυπες αναγκαστικές επιστροφές – Συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων στο Αιγαίο και τα χερσαία ελληνο-τουρκικά σύνορα», που παρουσίασε στις αρχές Νοεμβρίου η γερμανική ΜΚΟ Pro Asyl, η οποία βασίζεται σε μαρτυρίες και προσωπικές συνεντεύξεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.