Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Τοπικές ειδήσεις 18 Νοεμβρίου 2013



Ορεστιάδα: Μειωμένος κατά 9% ο προϋπολογισμός του δήμου Ορεστιάδας για το 2014

Κατά πλειοψηφία, με 14 ψήφους, πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2014. Έντεκα τον καταψήφισαν ενώ υπήρξε και ένα «παρών», του κ. Κουμπρίδη, της παράταξης Μουζά. Ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος ανέρχεται σε 33.728.000 ευρώ, μειωμένος κατά 9% από τον προϋπολογισμό του 2013, που ήταν 36.831.000 ευρώ. Οι δαπάνες που έχουν προϋπολογιστεί για τις δύο μεγάλες δημοτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να λειτουργήσουν το 2014, είναι: 150.000 ευρώ για το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Αθλητισμού και 100.000 ευρώ για τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη μείωση των ποσών που έχουν προϋπολογιστεί για τη λειτουργία των δύο Επιχειρήσεων, καθώς η πρόβλεψη δαπανών του ΚΚΠΑΑΔΟ για το 2013 ήταν 268.000 ευρώ και 290.000 για το 2012, ενώ, αντίστοιχα, για τη ΔΗΚΕΠΑΟ πέρυσι είχαν προβλεφθεί 250.000 ευρώ, δηλαδή 150.000 ευρώ περισσότερα απ΄ ότι στον προϋπολογισμό του 2014.    



Ορεστιάδα: Δήλωση Λ. Χαμαλίδη για τον προϋπολογισμό του 2014

«Πέρα από τον λογιστικό στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, θα περίμενε κανείς να διαπιστώσει και στρατηγικούς στόχους και πολιτικές από την πλευρά της δημοτικής αρχής», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου Ορεστιάδας για το 2014, ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας, Λευτέρης Χαμαλίδης. Ο ίδιος αναγνωρίζει πως «η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν αποκλείεται να χειροτερέψει κι άλλο», ωστόσο τονίζει πως «με “κλαψουρίσματα”, ευχολόγια και με την τοποθέτηση του πήχη στο πιο χαμηλό σημείο, δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα». Καταλήγοντας, ο κ. Χαμαλίδης υποστηρίζει πως «το διακύβευμα σήμερα για το δήμο Ορεστιάδας θα έπρεπε να είναι: η οργανωτική αναδιάρθρωση του δήμου, η ενεργειακή εξοικονόμηση σε κτίρια και εγκαταστάσεις και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων του δήμου».



Ορεστιάδα: Λαϊκή Συσπείρωση: «Η κατρακύλα συνεχίζεται…» στον προϋπολογισμό του 2014

«Βαθύτατα αντιλαϊκό» χαρακτηρίζει η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Ορεστιάδας τον προϋπολογισμό του 2014, που κατά πλειοψηφία «πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή. Σχολιάζοντας τις μεγάλες μειώσεις που θα υποστούν τα οικονομικά των δημοτικών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται κονδύλια για κοινωνική πολιτική, αθλητισμό και τον πολιτισμό, η παράταξη κάνει λόγο για «κατρακύλα», ενώ καταλογίζει ευθύνες για την «τραγική», όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση, στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αλλά και στην δημοτική αρχή, «που αδιαμαρτύρητα έσπευσε να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές εντολές της κυβέρνησης». Καταλήγοντας, η «Λαϊκή Συσπέρωση» του δήμου Ορεστιάδας υπογραμμίζει ότι στη σημερινή συγκυρία οι δημοτικές παρατάξεις έχουν δύο επιλογές: ή να αποτελέσουν τον λογιστή του κράτους ή να βρεθούν μαχητικά, διεκδικητικά και πολιτικά στο πλάι των εργαζομένων. Δηλώνει δε ότι θα πρωτοστατήσει στους αγώνες για επαρκή χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, εκτέλεση έργων και υποδομών για την κάλυψη αναγκών της λαϊκής οικογένειας, φθηνά τιμολόγια για ενέργεια, μεταφορές και νερό, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και διατήρηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».  



Έβρος: Μέχρι 20/11 οι αιτήσεις ανέργων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας  

Μέχρι την προσεχή Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, θα έχουν το χρονικό περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι άνω των 18 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τις θέσεις εργασίας του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας 5 μηνών. Για τον Έβρο έχουν εγκριθεί 205 θέσεις στους πέντε δήμους του νομού. Πρόκειται για θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, που σε επίπεδο νομού έχουν κατανεμηθεί ως εξής: 118 θέσεις για το δήμο Αλεξανδρούπολης, 45 για το δήμο Ορεστιάδας, 29 για το δήμο Διδυμοτείχου, 5 για το δήμο Σουφλίου και 8 για το δήμο Σαμοθράκης.   



Σουφλί: Διαγωνισμός σχεδίου μόδας με Σουφλιώτικο Μετάξι

Διαγωνισμός με τίτλο Greek Silk θα πραγματοποιηθεί στο Σουφλί στις 22 και 23 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 18 φοιτητών από σχολές ΤΕΙ της χώρας, με αντικείμενο το σχέδιο μόδας και υφάσματος. Το διαγωνισμό διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Μετάξης «Χρυσαλίδα». Παράλληλα, ακόμη 30 φοιτητές από το ΤΕΙ μόδας και υφάσματος του Κιλκίς, θα επισκεφθούν την πόλη του Σουφλίου προκειμένου να παρακολουθήσουν τα work shops που θα διοργανωθούν τις ίδιες ημέρες στην πόλη του Μεταξιού. Στόχος των διοργανωτών είναι να γνωρίσουν οι νέοι δημιουργοί-αυριανοί επαγγελματίες  το Ελληνικό Σουφλιώτικο Μετάξι και να εμπνευστούν από αυτό. 




Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης

Συνεχίζονται και τα επόμενα δύο Σάββατα του Νοέμβρη τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί και φέτος το Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης. Το επόμενο Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, παιδιά ηλικίας 5-9 ετών θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τίτλο: «Μάντεψε ποια να είναι άραγε…» και το τελευταίο Σάββατο του μήνα, στις 30 Νοεμβρίου, θα λειτουργήσει εικαστικό εργαστήρι για παιδιά όλων των ηλικιών με τίτλο: «Ζωγραφίζοντας τη Νίκη της Σαμοθράκης». Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο χώρο του Μουσείου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι και οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται τηλεφωνικά στο Μουσείο.



Αλεξανδρούπολη: Αήττητος, οδηγεί την κούρσα της Α1 ο Εθνικός 

Την έκτη της συνεχόμενη νίκη πέτυχε στην τελευταία αγωνιστική, με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, η ομάδα βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Η ομάδα κέρδισε με 3-0 σετ μέσα στο “PAOK Sports Arena” και παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α1.