Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Τοπικές Ειδήσεις 18 Οκτωβρίου 2013



Ορεστιάδα: Μέτρα διασυνοριακού χαρακτήρα για τον περιορισμό της ευλογιάς εξετάστηκαν σε σύσκεψη Ελλήνων και Βουλγάρων Κτηνιάτρων

Τα μέτρα διασυνοριακού χαρακτήρα, με την Βουλγαρία, για τον περιορισμό της ευλογιάς, που έχει προκαλέσει τη θανάτωση περισσοτέρων των 2.500 ζώων στον Έβρο αλλά και μεγάλου αριθμού ζώων στη γειτονική χώρα, εξέτασαν εχθές σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ορεστιάδας κτηνίατροι από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, παρουσία του διευθυντή Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρου Ντουντουνάκη, εκπροσώπου της Ε. Ε. και του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού Τομέα, Σταύρου Βαβία. Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε από όλους η ανάγκη να αντιληφθεί η Ε. Ε. τα προβλήματα που προέρχονται από τρίτες χώρες, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, αλλά και την ανάγκη οικονομικής στήριξης, τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Να σημειωθεί, πάντως, ότι μέρος της οικονομικής ενίσχυσης για τις Υπηρεσίες έχει ήδη εγκριθεί και αναμένεται η επιπλέον στήριξή τους από την πλευρά της Ε. Ε. Οι αντιπροσωπείες των Κτηνιάτρων που συναντήθηκαν εχθές συζήτησαν και τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται σε Ελλάδα και Βουλγαρία, σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζει η Ε. Ε., καθώς και τις δυνατότητες καλύτερου συντονισμού τους σε διασυνοριακό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι στον Έβρο παραμένουν σε ισχύ τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και εκδηλώθηκε για πρώτη φορά η ευλογιά σε εκτροφή του Πυθίου του δήμου Διδυμοτείχου. Τα μέτρα αυτά αφορούν σε συνεχή κτηνιατρικό έλεγχο των εκτροφών σε όλο το νομό, απολυμάνσεις στις σταβλικές εγκαταστάσεις και εγκλεισμό των ζώων σε αυτές. Εν τω μεταξύ, στις 21 Νοεμβρίου υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη για το θέμα των ζωονόσων στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία θα δώσει το «παρών» ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 



Ορεστιάδα: Σ. Βαβίας: «Δεδομένων των συνθηκών, πετύχαμε το καλύτερο δυνατό…»

«Όταν δεν πετυχαίνεις απόλυτα το στόχο σου, δεν μπορείς να είσαι απόλυτα ικανοποιημένος, ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, πετύχαμε το καλύτερο δυνατό και αρκετά σημαντικά πράγματα», δήλωσε στην Ε. ΡΑ της Νέας Ορεστιάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα, Σταύρος Βαβίας, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Ορεστιάδα με θέμα την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Ο ίδιος, επικαλούμενος τις κτηνιατρικές εκτιμήσεις που υπάρχουν για την εξέλιξη της ζωονόσου, σημείωσε ότι η υγρασία και η υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, δε βοηθούν στην οριστική αντιμετώπισή της. 



Έβρος: Οικονομική ενίσχυση για τη σίτιση των έγκλειστων ζώων ενέκρινε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


Την απόφαση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης, που καθορίστηκε στα 10 ευρώ εφάπαξ για κάθε ζώο, με σκοπό τη στήριξη των κτηνοτρόφων του Έβρου που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ευλογιάς, υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Η ηγεσία του υπουργείου αναγνώρισε την ανάγκη να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα που δημιουργεί ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των ζώων και η απαγόρευση χρήσης των βοσκοτόπων, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της ευλογιάς. Στην απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι την οικονομική ενίσχυση δικαιούνται οι εκτροφείς που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης και συνεχίζουν να διατηρούν τουλάχιστον 20 αιγοπρόβατα, πέραν εκείνων που θανατώθηκαν.   



Θράκη: Υπηρεσίες του ΙΚΑ σε Έβρο και Ροδόπη επισκέπτεται ο Ρ. Σπυρόπουλος

Με υπαλλήλους των κατά τόπους υπηρεσιών του Ι. Κ. Α. στον Έβρο συναντάται σήμερα ο διοικητής του Οργανισμού, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, που επισκέπτεται το νομό. Είχε προηγηθεί, νωρίτερα το πρωί, η επίσκεψη του κ. Σπυρόπουλου στο ΙΚΑ Κομοτηνής. Αυτήν την ώρα (12 το μεσημέρι) ο διοικητής του ΙΚΑ επισκέπτεται το κατάστημα Ορεστιάδας και θα ακολουθήσουν επισκέψεις του στο ΙΚΑ Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Σκοπός των επαφών είναι να ενημερωθεί από το προσωπικό των μονάδων για θέματα που αφορούν τη λειτουργία τους αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές.



Αλεξανδρούπολη: Και επίσημα στο ΕΣΠΑ το έργο «προστασίας της παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης»

Την απόφαση έγκρισης της χρηματοδότησης του έργου που αφορά στην «προστασία από την διάβρωση της παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης», παρέδωσε εχθές στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Άρης Γιαννακίδης. Το έργο, προϋπολογισμού 1,9 εκ ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης και περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για την προστασία της παραλιακής ζώνης με την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης αλλά και την προστασία των τοιχίων εκτόνωσης της κυματικής ενέργειας. Το έργο θα δημοπρατηθεί από το δήμο Αλεξανδρούπολης εντός του Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στην ίδια ακτίνα θα γίνουν και οι εργασίες του υποέργου που αφορά στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης.