Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Τοπικές Ειδήσεις 17 Σεπτεμβρίου 2013



Έβρος: Πρωτόγνωρα υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία-δράσεις από τις ΕΛΜΕ του νομού
Ιδιαίτερα υψηλή είναι και σήμερα η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Έβρου στην απεργία του κλάδου. Εχθές, πρώτη ημέρα, οι καθηγητές του νοτίου Έβρου, της Α’ ΕΛΜΕ του νομού, συμμετείχαν σε ποσοστό 80%, ενώ στο βόρειο Έβρο, το ποσοστό συμμετοχής των εκπαιδευτικών της Β’ ΕΛΜΕ ξεπέρασε το 95%. Μεγάλη ήταν οι συμμετοχή των εκπαιδευτικών και στις δύο συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας που έγιναν σε Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο. Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 8 το βράδυ, στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Ορεστιάδας, το οποίο έχει ορίσει απεργιακό κέντρο η Β’ ΕΛΜΕ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία. Οι δράσεις της τοπικής Ένωσης των εκπαιδευτικών της περιοχής συνεχίζονται αύριο στις 6 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του δήμου Ορεστιάδας, όπου θα γίνει ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «τα σχολεία που έχουμε και τα σχολεία που θέλουμε». Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων του δήμου Ορεστιάδας. Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, η Β’ ΕΛΜΕ οργανώνει νέο συλλαλητήριο και πορεία που θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας. Στην Αλεξανδρούπολη, η Α’ ΕΛΜΕ Έβρου έχει επίσης προγραμματίσει δράσεις για όλη την εβδομάδα, με συλλαλητήρια και διάφορες εκδηλώσεις. Παράλληλα, μπροστά στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης από εχθές οι εκπαιδευτικοί μοιράζουν ενημερωτικό υλικό, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα την «υποβάθμιση της Παιδείας».  

Έβρος: Ερώτηση Γ. Ντόλιου για το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Το θέμα της συνέχισης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, έφερε στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας, ο βουλευτής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ., Γιώργος Ντόλιος. «Το πρόγραμμα είναι ίσως το πιο αποδοτικό σε κοινωνική προσφορά και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας», σημειώνει ο κ. Ντόλιος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια το «Βοήθεια στο Σπίτι» αντιμετωπίζει διαρκώς προβλήματα όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησής του και την επιλογή των ατόμων που έχουν δυνατότητα ένταξης σε αυτό, ενώ παραμένουν οι εκκρεμότητες αναφορικά με την απασχόληση των εργαζομένων στο πρόγραμμα. Καταλήγοντας, ο κ. Ντόλιος αναφέρει ότι η τελευταία παράταση που δόθηκε με διάταξη νόμου λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και επισημαίνει ότι η τυχόν διακοπή του θα οδηγήσει πολλούς ωφελούμενους σε απόγνωση. Ερωτά δε τον υπουργό Εργασίας εάν έχει εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος και μετά τον Σεπτέμβριο.

Ορεστιάδα: Πρόταση Λ. Χαμαλίδη για τη δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας για τον Άρδα 
Την πρόταση του για τη δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας με την επωνυμία «Άρδας», επαναφέρει σε δημόσιο διάλογο ο δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας, Λευτέρης Χαμαλίδης, τονίζοντας πως «είναι μίζερη η μόνιμη δικαιολογία ότι για όλα, πάντα φταίει το κράτος των Αθηνών». Ο κ. Χαμαλίδης προσθέτει πως «μεταφέροντας τις ευθύνες σε άλλους, δεν υλοποιείται κάτι ουσιαστικό που μπορεί να αλλάξει την οικονομική πορεία του τόπου» και προτείνει την ανάδειξη ολοκληρωμένων και καλά οργανωμένων σχεδίων που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο των πολιτών της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαμαλίδης επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία του συγκεκριμένου Τοπικού Συμφώνου, η βασική δομή του οποίου περιλαμβάνει γεωγραφικά την παραποτάμια περιοχή του Άρδα, μέχρι και τον ορεινό όγκο Πενταλόφου-Πετρωτών. Όπως εξηγεί σε άρθρο του, πρώτο βήμα θα πρέπει να αποτελέσει η σύνταξη ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος που θα ξεκινά από την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και στη συνέχεια προτείνει να υπάρξει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για τα δημόσια έργα υποδομής που θα πρέπει να γίνουν με στόχο την αναβάθμιση της αισθητικής του χώρου και την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Στο ίδιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα πρέπει να αποτυπωθούν οι δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν και να καθοριστούν οι χώροι όπου μπορεί να υλοποιηθεί στοχευμένα η κάθε μία από αυτές. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, ο κ. Χαμαλίδης προτείνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης, το αντίστοιχο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιωτικούς πόρους. «Αποτελεί πεποίθησή μου ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα αλλάξει την πορεία του τόπου. Θα δημιουργήσει μία νέα τοπική οικονομία που θα είναι ικανή να παρασύρει αναπτυξιακά την ευρύτερη περιοχή», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Χαμαλίδης.

Αλεξανδρούπολη: Πρωτοποριακή «κάσκα» εργασίας για το CERN από την Εβρίτικη εταιρεία Πρίσμα Ηλεκτρονικά
Πρωτοποριακή «κάσκα» εργασίας για το CERN δημιούργησε η Εβρίτικη εταιρεία ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΒΕΕ. Η «κάσκα», εκτός από την ασφάλεια που παρέχει στο τεχνικό προσωπικό που εργάζεται κάτω από την επιφάνεια της γης, αλλά και στους ανιχνευτές και στον επιταχυντή του CERN, είναι κατασκευασμένη από έναν εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικό μηχανισμό, που μπορεί να μεταφέρει αξιόπιστα δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο, από τις εργασίες που εκτελούνται μέσα σε τεράστιους κυλίνδρους, φτιαγμένους από τόνους μετάλλου που βρίσκονται σε βάθος εκατό μέτρων κάτω από τη γη, στις αίθουσες ελέγχου που βρίσκονται στην επιφάνεια. Με τον τρόπο αυτό, οι υπεύθυνοι ασφαλείας από το κέντρο εποπτείας μπορούν να έχουν εικόνα, σε πραγματικό χρόνο, να αλληλεπιδρούν και να παρεμβαίνουν άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΡΙΣΜΑ Ηλεκτρονικα ΑΒΕΕ δημιουργήθηκε το 1997 στην Αλεξανδρούπολη με στόχο την κατασκευή ηλεκτρονικών προιόντων υψηλής τεχνολογίας, και μέχρι σήμερα έχει διακριθεί πολλές φορές για τα προϊόντα αυτά.

Ορεστιάδα: Στις 21/9 το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στον πευκώνα
Το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου, στο πευκώνα της Νέας Ορεστιάδας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και συζήτηση με θέματα: το νέο νόμο για τα σχολεία και τα ναρκωτικά. Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας ενάντια στον πόλεμο, θα προβληθεί ταινία με σχετικό θέμα και θα παίξουν τα συγκροτήματα empty avenues και no name yet. Επίσης, θα λειτουργεί ταβέρνα ενώ παρουσία θα έχει και το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονης Εποχής».  Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Διδυμότειχο: Φεστιβάλ του προγράμματος Εκπαίδευσης παιδιών Ρομά
Φεστιβάλ ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, θα πραγματοποιηθεί στο Διδυμότειχο στις 21 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Εκπαίδευσης παιδιών Ρομά, με την υποστήριξη του δήμου Διδυμοτείχου. Από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου, στο προαύλιο του ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου, παιδιά και ενήλικες θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων που έχει σχεδιαστεί, με μουσική, χορό, θέατρο και κατασκευές. Για τους μεγαλύτερους, θα προβληθεί ταινία με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά και θα λειτουργήσει και σχετική έκθεση φωτογραφίας. Μετά τις 9 το βράδυ, θα ξεκινήσει λαϊκό γλέντι με χάλκινα και ζουρνάδες από το μουσικό σχήμα Παζαρέντζη της Νάουσας.   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.