Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

τοπικές ειδήσεις 06 Σεπτεμβρίου 2013

Ορεστιάδα: Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες προτείνει, κατά πλειοψηφία, η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου
Η πρόταση για 5θήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τις 16 Σεπτεμβρίου, πλειοψήφησε και στη χθεσινή, δεύτερη γενική συνέλευση της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου. Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η συνέλευση στο ΕΠΑΛ της Νέας Ορεστιάδας, όπου, επίσης, οι καθηγητές ψήφισαν να προχωρήσουν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Στις δύο γενικές συνελεύσεις που προκάλεσε η Β’ ΕΛΜΕ συμμετείχαν συνολικά 125 καθηγητές, δηλαδή το 70% των μελών της. Η πρόταση για τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ψηφίστηκε από 65 καθηγητές, ενώ η πρόταση για 48ωρη έλαβε 49 ψήφους. Δεκαέξι ψήφους έλαβε η τρίτη πρόταση που κατατέθηκε, για απεργία διαρκείας. Επίσης, τα μέλη της Β’ ΕΛΜΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Αγιασμού στα σχολεία, στη Νέα Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο.

Έβρος: Συλλαλητήρια κατά του «σχολείου της αγοράς» οργανώνει το ΠΑΜΕ σε Αλεξανδρούπολη και Ν. Ορεστιάδα
Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το «σχολείο της αγοράς και τους νέους ταξικούς φραγμούς που φέρνει η εφαρμογή του» οργανώνει στις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, στην Αλεξανδρούπολη και τη Νέα Ορεστιάδα, το ΠΑΜΕ Έβρου. Το συλλαλητήριο της Αλεξανδρούπολης είναι προγραμματισμένο στις 7 το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, μπροστά στο δημαρχείο, ενώ αυτό της Ορεστιάδας θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα μπροστά στην κεντρική πλατεία. «Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Παιδεία, γίνονται ακόμα περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση του σχολείου της αγοράς, μπαίνουν περισσότεροι ταξικοί φραγμοί στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως το «νέο σχολείο» που φέρνει το νομοσχέδιο «προσδοκά να προετοιμάσει φθηνό καταρτισμένο εργατικό δυναμικό από την ηλικία των 15 ετών και να οδηγήσει τη μεγαλύτερη μάζα των παιδιών στην ημιμάθεια».

Αλεξανδρούπολη: Αντιδρούν οι δημοτικοί σύμβουλοι στο λουκέτο του ολοήμερου σχολείου της Μάκρης
Την αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης προκάλεσε η απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να βάλει «λουκέτο» φέτος στο ολοήμερο σχολείο του οικισμού της Μάκρης του δήμου Αλεξανδρούπολης. Εν τω μεταξύ ανάστατοι είναι και οι γονείς των μαθητών, καθώς με την εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης επηρεάζεται άμεσα η ζωή σχεδόν 30 οικογενειών στην περιοχή της Μάκρης. Το θέμα έφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου της Μάκρης, ο οποίος ζήτησε να λειτουργήσει κανονικά το ολοήμερο σχολείο του οικισμού. Το αίτημα των κατοίκων βρήκε ανταπόκριση από τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι συμφώνησαν να υπογράψουν σχετικό ψήφισμα που θα αποσταλεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Αλεξανδρούπολη: Εγκρίθηκε ο ΧΥΤΥ- εξασφαλίζονται 70 μόνιμες θέσεις
Την κατασκευή ΧΥΤΥ στην Αλεξανδρούπολη, συνολικού προϋπολογισμού 7.700.000 ευρώ, ενέκρινε με απόφαση του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στο θέμα αναφέρθηκε εχθές, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, τονίζοντας πως η λειτουργία του ΧΥΤΥ θα δημιουργήσει 70 μόνιμες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες στο στάδιο κατασκευής του. Παράλληλα, ο δήμος αναμένει την έγκριση της διυπουργικής για την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, δίπλα στον ΧΥΤΥ, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 70 εκ. ευρώ.

Αλεξανδρούπολη: Τον Ιανουάριο του 2014 ξεκινά η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης
Τον Ιανουάριο του 2014 αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 3, 2 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜΘ και συμβατικό χρόνο υλοποίησης τα 2 χρόνια, ενώ σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμα και τα τεύχη δημοπράτησης. Τις ανακοινώσεις έκανε και επίσημα εχθές ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, εξηγώντας πως το βασικό έργο αφορά το τμήμα από την στροφή του Εγνατία” μέχρι την «Αργώ», και το λεγόμενο υποέργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις από το κτίριο των ναυτοπροσκόπων, ως τον Άγιο Εύπλου. Ειδικότερα, η ανάπλαση προβλέπει την κατασκευή κυματοθραύστη αλλά και τη δημιουργία ράμπας για τις μικρές βάρκες. Σε μήκος 20 περίπου μέτρων θα υπάρχει διπλό τοιχίο, με διάδρομο όπου θα κινούνται οι δημότες και οι επισκέπτες, ενώ θα γίνουν και περιπατητικοί διάδρομοι. Επίσης, στην αναπλασμένη παραλιακή ζώνη θα τοποθετηθεί και το γλυπτό που απεικονίζει τη «Νίκη της Σαμοθράκης», το οποίο θα δωρίσει στο δήμο Αλεξανδρούπολης γλύπτης με καταγωγή από την πόλη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το πεζοδρόμιο θα μείνει απολύτως ελεύθερο προκειμένου να αναπτυχθεί και ποδηλατόδρομος.

Θράκη: Επιστολή των Φαρμακευτικών Συλλόγων προς Α. Γεωργιάδη για την προμήθεια «ναρκωτικών του κρατικού μονοπωλίου»
Τα προβλήματα που παρατηρούνται στην προμήθεια Ναρκωτικών του Κρατικού Μονοπωλίου, από τα φαρμακεία της Θράκης, επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι των νομών της περιοχής. Οι σύλλογοι διαμαρτύρονται επειδή η προμήθεια των συγκεκριμένων σκευασμάτων, που χορηγούνται σε σοβαρές περιπτώσεις καρκινοπαθών τελευταίου σταδίου και πολυτραυματίες, γίνεται μόνο από το Φαρμακείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, και μάλιστα μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία του ίδιου του Φαρμακοποιού. «Εξαιτίας αυτής της εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας, τα περισσότερα φαρμακεία αδυνατούν να προμηθευτούν ή να ανανεώσουν τα αποθέματα ναρκωτικών του κρατικού μονοπωλίου που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται γενικότερη έλλειψη των σκευασμάτων αυτών σε όλους τους νομούς της Θράκης και να τίθεται σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία», αναφέρουν στην επιστολή τους οι Φαρμακοποιοί. Προτείνουν, καταλήγοντας, στον υπουργό Υγείας, να μπορεί να γίνεται η προμήθεια αυτή από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή και βρίσκεται στην πλέον βολική θέση για όλα τα φαρμακεία της Θράκης. Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι Φαρμακευτικοί σύλλογοι, υπάρχει παλαιότερη εντολή για την προμήθεια Ναρκωτικών του Κρατικού Μονοπωλίου από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Ορεστιάδα: Μέχρι 13/9 οι αιτήσεις για τις 114 θέσεις «καμπάνιας» στην ΕΒΖ Ορεστιάδας
Μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου θα έχουν το χρονικό περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τις 114 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας 10-15 ημερών, τις οποίες προκήρυξε για το Εργοστάσιο Ζάχαρης της Νέας Ορεστιάδας η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α. Ε., προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της φετινής «καμπάνιας». Οι θέσεις αφορούν 11 διαφορετικές ειδικότητες.

Ορεστιάδα: Συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 8/9 το 14ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Η θεατρική ομάδα Πυλαίας Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιάσει το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Αρτούρο Ούι», διαγωνίζεται απόψε στη σκηνή του 14ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που διεξάγεται στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο της Νέας Ορεστιάδας. Το διαγωνιστικό μέρος θα ολοκληρωθεί αύριο με την εμφάνιση του θεατρικού εργαστηρίου Σπερχειάδας-Μακρακώμης, που συμμετέχει με το έργο του Ροζέ Βιτράκ «Βίκτωρ ή τα παιδιά στην εξουσία». Την Κυριακή η αυλαία του Φεστιβάλ κλείνει με την τελετή λήξης, που περιλαμβάνει τη χοροθεατρική παράσταση από την ομάδα χορού Balletan και το «Διόνυσο», θεατρική παράσταση από την εφηβική ομάδα του “Διόνυσου” και την απονομή των βραβείων από την Κριτική Επιτροπή και την Επιτροπή Κοινού.

Αλεξανδρούπολη: Ανοιχτή δράση «Πες αλεύρι..» διοργανώνει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Ανοιχτή δράση με τίτλο «Πες αλεύρι…», διοργανώνει αύριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία του Φάρου Αλεξανδρούπολης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει δράση χορού, παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων ζύμης και ζύμωμα 15 ειδών ψωμιού με μπαχάρια, όσπρια και λαχανικά. «Σε αυτόν τον τόπο, όπου μέχρι σήμερα το σιτάρι αποκαλείται γέννημα, η τροφή και η παρασκευή της, η μαγειρική και το φαγητό συνδέονται άμεσα με τις παραδόσεις και την πολιτιστική μας κληρονομιά», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του, εν όψει της αυριανής εκδήλωσης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.