Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών στους οικισμούς που επλήγησαν από πλημμύρες



Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν στα Λάβαρα, στο Κισσάριο, στο Αμόριο, στο Διδυμότειχο και στο Σοφικό, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης. Επιτροπή του δήμου Σουφλίου ξεκίνησε την καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες και οικοσκευή, ενώ αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας καταγράφει τις ζημιές σε επαγγελματικούς χώρους και επιχειρήσεις. Από εχθές το πρωί οι πληγέντες κάτοικοι των οικισμών που πλημμύρισαν προσπαθούν να απομακρύνουν λάσπες και φερτά υλικά που κατέβασαν τα ρέματα και να αποκαταστήσουν ό, τι απέμεινε από τον οικιακό εξοπλισμό, από τις αποθήκες και τις αυλές τους.
Από την τρίωρη νεροποντή που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, κινδύνεψαν άνθρωποι, χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό και την απομάκρυνση ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, χάθηκαν ζώα, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και  καταστράφηκαν υποδομές, για τις οποίες, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, θα δοθούν άμεσα 150.000 ευρώ στο δήμο Σουφλίου προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών θα κριθεί εάν δικαιολογείται η καταβολή του ελάχιστου οικονομικού βοηθήματος των 580 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που επλήγη από τις πλημμύρες, ενώ τα αποτελέσματα της καταγραφής θα αποτελέσουν και το κριτήριο για την οριοθέτηση και το χαρακτηρισμό ή μη της περιοχής ως «θεομηνιόπληκτης». Ήδη, πάντως, οι κάτοικοι των οικισμών εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για τους ρυθμούς με τους οποίους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και χορήγησης αποζημιώσεων, όπως και για το ύψος αυτών, τονίζοντας ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα σε μία περίοδο που «τρέχουν» πολλές άλλες, αυξημένες υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.