Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Απειλητικά κοντά στην Ελλάδα η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών-σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΑΜΘΤην επικρατούσα ανησυχία των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των κτηνοτρόφων της περιοχής, εξαιτίας της απειλής μετάδοσης, στην Ελλάδα, της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, επιβεβαίωσε μιλώντας στην Ε. ΡΑ Ν. Ορεστιάδας ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, Κώστας Δαδούσης. Ο ιός που προσβάλλει τα βοοειδή βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην ελληνική επικράτεια, καθώς τα τελευταία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε περιοχές της Τουρκίας που βρίσκονται απέναντι από τη Χίο. «Παρακολουθούμε την επέκτασή του εντός της Τουρκίας, εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον. Ξεκίνησε από τη νοτιοανατολική Τουρκία και σταδιακά εξαπλώθηκε στα Δυτικά, και σήμερα βρίσκεται απειλητικά κοντά στον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο», ανέφερε ο κ. Δαδούσης.
Η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών δεν έχει προηγούμενο ιστορικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ η πιθανότητα μετάδοσής της θα γίνει πιο σοβαρή όταν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κουνούπια και ορισμένα είδη μυγών, με τα τσιμπήματα των οποίων μεταδίδεται το νόσημα. Η ζωονόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως αντιμετωπίζεται με θανάτωση όλου του κοπαδιού, εφόσον προσβληθεί έστω και ένα ζώο. Το θέμα της συγκεκριμένης ζωονόσου αλλά και των ζωονόσων γενικότερα, θα αναλυθεί σε ευρεία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη,  παρουσία κτηνοτρόφων και κτηνιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.