Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

«Χρυσά» θα πληρώνει τα… «σκουπίδια» ο δήμος Ορεστιάδας



«Χρυσά» θα πληρώσει τα σκουπίδια που θα αποθέτει στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στην Κομοτηνή, ο δήμος Ορεστιάδας. Με δεδομένο ότι η τιμή ανά τόνο σκουπιδιών έχει οριστεί στα 45 ευρώ και η ετήσια «παραγωγή» απορριμμάτων ανέρχεται στους 20 χιλιάδες τόνους, το κόστος υπολογίζεται στα 900 χιλιάδες ευρώ, το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα μεταφοράς. Το συνολικό κόστος είτε θα επιβαρύνει το δήμο ή θα περάσει, μέσω των ανταποδοτικών τελών, στους δημότες καθώς στο ΦΕΚ με αριθμό 2885/13-10-14 αναφέρεται ξεκάθαρα πως το κράτος δεν έχει καμία συμμετοχή και το συνολικό κόστος βαραίνει τον κάθε δήμο.
Αν και κατά διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα, που τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Είναι στο χέρι μας», Βαλάντη Παντσίδη, εντούτοις δεν διευκρίνισε αν το κόστος θα επιβαρύνει το δήμο Ορεστιάδας ή θα μετακυλιστεί στους δημότες. Συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης ανέφερε πως η μείωση των παραγόμενων σκουπιδιών, μέσω της ανακύκλωσης, η οποία όμως δεν υφίσταται ακόμη στο δήμο Ορεστιάδας, θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κόστους, με παράλληλη μείωση των εξόδων των ανταποδοτικών δημοτικών τελών. Θεωρείται πάντως αρκετά δύσκολο, για ένα δήμο που μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από «αδιαφορία» για την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών και πρακτικών, να μετατραπεί ξαφνικά σε.. «οικο- δήμο» και να αντιμετωπίσει οικολογικά- περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως το θέμα των «σκουπιδιών», που έχουν, πλέον, και υψηλό οικονομικό κόστος. Οπότε, είναι πολύ πιθανό, το «μάρμαρο» να πληρώσουν και πάλι οι δημότες.