Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ορεστιάδα: Έκτακτη αγροτική σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα από τις πλημμύρες



Έκτακτη σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων, στην οποία έχουν προσκληθεί και οι μαζικοί φορείς του βορείου Έβρου, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα (12 το μεσημέρι) στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα». Θέμα της σύσκεψης είναι τα τεράστια προβλήματα από τις πλημμύρες, με τους αγρότες να εκφράζουν φόβους ότι «θα είναι χαμένη ολόκληρη η καλλιεργητική περίοδος, με ολέθριες συνέπειες για την τοπική οικονομία».

Καταβάλλονται τα «υπόλοιπα» στους τευτλοπαραγωγούς



Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή των ποσών που οφείλονται στους τευτλοπαραγωγούς από την παραγωγή που παρέδωσαν πέρυσι στην ΕΒΖ, από το δάνειο των 8,5 εκ. ευρώ που ελήφθη από την Τράπεζα Πειραιώς. Εν τω μεταξύ, εχθές συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, που προχώρησε στην αντικατάσταση του συνόλου των παλαιών μελών του. Στη νέα διοίκηση συμμετέχει ως εκτελεστικό μέλος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, Πέτρος Χασανίδης. Μεταξύ των πρώτων θεμάτων που συζήτησε και αποφάσισε το νέο δ. σ. ήταν η τιμολογιακή πολιτική για το 2015, η οποία θα είναι ίδια με την περυσινή.

Δήλωση Ν. Γκαρά για την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την ΕΒΖ



Την ανάγκη να στηρίξουν οι παραγωγοί, αλλά και οι φορείς του Έβρου, «με όλα τα μέσα που διαθέτουν», την τευτλοκαλλιέργεια και τη Βιομηχανία, επισημαίνει σε δήλωσή της η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, με αφορμή την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη «σωτηρία» της ΕΒΖ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η κα. Γκαρά υπογραμμίζει επίσης πως «μετά τις στοχευμένες προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων και των διοικήσεων της εταιρείας, να οδηγήσουν την ΕΒΖ στον μαρασμό και στο κλείσιμο, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει, με την ουσιαστική αυτή πρωτοβουλία, την έμπρακτη στήριξή της στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης».

Διδυμότειχο: Συνεδριάζει αύριο το δημοτικό συμβούλιο


Συνεδριάζει στις 7.30 αύριο το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου. Η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει 12 θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της αναστολής λειτουργίας των παιδικών χαρών, καθώς, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που θέτει θέμα πιστοποίησης της λειτουργίας τους. Επίσης, στην αυριανή συνεδρίαση έρχεται προς έγκριση και η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων σε άπορους πλημμυροπαθείς δημότες.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Στην Αλεξανδρούπολη για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου ο υφ. Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας



Στην Αλεξανδρούπολη θα βρίσκεται αύριο για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας. Ο κ. Τόσκας θα παρακολουθήσει την παρέλαση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφθεί και στρατιωτικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής.

Ανακοίνωση της «Κοινωνικής Συμμαχίας» για τα έργα πολιτισμού που περιλήφθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ



Την αντίδραση της παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου “Κοινωνική Συμμαχία” προκάλεσε το δελτίο τύπου που εξέδωσε προ ημερών η διοίκηση της Περιφέρειας με τον τίτλο “Ο πολιτισμός στο επίκεντρο της Περιφέρειας”. Το δελτίο τύπου αναφέρονταν στα έργα τουριστικής και πολιτιστικής δράσης ανά περιφερειακή ενότητα, που περιλήφθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας. Η “Κοινωνική Συμμαχία” υποστηρίζει ότι πρόκειται για “οικειοποίηση έργων” που η παράταξη είχε φέρει στο περιφερειακό συμβούλιο όταν βρίσκονταν στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, αλλά η τότε μειοψηφούσα παράταξη του κ. Παυλίδη, που σήμερα βρίσκεται στο “τιμόνι” της Περιφέρειας, είχε καταψηφίσει. Καταλήγοντας, η παράταξη σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «όλα τα έργα που δημοπρατούνται σήμερα και θα δημοπρατηθούν το έτος 2015 και αρχές του 2016 είναι έργα της Προηγούμενης Διοίκησης που αυτοί καταψήφισαν. Κάπως έτσι “ο Πολιτικός Πολιτισμός της οικειοποίησης έργων γίνεται επίκεντρο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ” από την σημερινή διοίκηση».

Ορεστιάδα: 14-17 Μαΐου η 13η Ανθοκομική Έκθεση Ορεστιάδας


Από τις 14-17 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η 13η Ανθοκομική Έκθεση Ορεστιάδας, όπως ανακοίνωσε η ΔΗΚΕΠΑΟ. Η έκθεση θα λειτουργήσει στον πευκώνα (Άλσος Αδριανουπόλεως) και σε αυτήν μπορούν να έχουν παρουσία ανθοπαραγωγοί,  τεχνικοί διαμόρφωσης τοπίων, γεωπόνοι και αντιπροσωπείες λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων, κατασκευαστές και έμποροι εργαλείων κηποτεχνίας, τεντών, ειδών εξοχής και άλλων κατασκευών κήπων (ψησταριές, κιόσκια κ.α) αλλά και έμποροι ειδών αγγειοπλαστικής (αγαλματίδια, συντριβάνια κ.α.)  Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κατατίθενται μέχρι την Παρασκευή 24 Απριλίου στα γραφεία της ΔΗΚΕΠΑΟ.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τ. Κορωνάκης: «Να χτίσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία…»



Ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος, που θα στηρίζεται σε μία «σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία», παρουσίασε ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου (21-3-15) στην Ορεστιάδα, στο πλαίσιο περιοδείας του στον Έβρο. Ο κ. Κορωνάκης τόνισε ότι «η νέα αυτή σχέση θα πρέπει να αναπτυχθεί με τρόπο αυτοκάθαρσης από το παλιό, διεφθαρμένο και πελατειακό» και τόνισε ότι οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος θα πρέπει λειτουργήσουν κατά τρόπο που θα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Υπουργικό κάλεσμα προς τους τευτλοπαραγωγούς να παραμείνουν «μαζικά και αποφασιστικά στην καλλιέργεια τεύτλου»


Κάλεσμα προς τους τευτλοπαραγωγούς, να παραμείνουν στην καλλιέργεια «μαζικά και αποφασιστικά» απηύθυναν με κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. ΟΙ δύο υπουργοί διαβεβαιώνουν για την «άμεση αποπληρωμή» των τευτλοπαραγωγών για την παραγωγή του 2014, καθώς, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την άμεση αποπληρωμή της παραγωγής τους για το έτος 2014 και εντός των ημερών θα βρίσκονται στα χέρια τους. Επισημαίνουν επίσης ότι έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και με βάση το τιμολόγιο που ανακοίνωσε η νέα Διοίκηση της ΕΒΖ, καλούν τους τευτλοπαραγωγούς να προχωρήσουν στην καλλιέργεια τεύτλων για την καλλιεργητική περίοδο του 2015.

Ανακοίνωση των γιατρών του νοσοκομείου Διδυμοτείχου για τους κινδύνους από τις περικοπές στις εφημερίες


Την αποκατάσταση του ποσού αποζημίωσης των εφημεριών «τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ώστε να επιτευχθεί η συνέχιση της στοιχειώδους λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος», ζητούν οι γιατροί του νοσοκομείου Διδυμότειχου. Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για τον κίνδυνο να μην μπορεί να εφημερεύει το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, εξαιτίας της μείωσης του κονδυλίου εφημεριών, το οποίο από 900.000 ευρώ «έπεσε στις 500.000 ευρώ. «Η προηγούμενη κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν “φύγει”, έδωσε το “τελειωτικό χτύπημα” με το “κούρεμα” του κονδυλίου για τις εφημερίες. Κι αυτό μετά την πλειοδοσία υποσχέσεων των, προηγούμενων, τοπικών βουλευτών αλλά και του υφυπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, που επίσης πλειοδότησε υποσχέσεων, τις οποίες ξέχασε μόλις επέστρεψε στην Αθήνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Θα ξεπεραστούν τα εμπόδια με τους ψεκασμούς καταπολέμησης των κουνουπιών στον Έβρο» διαβεβαιώνει ο Δ. Πέτροβιτς



Διαβεβαιώσεις ότι «η Περιφέρεια ΑΜΘ θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου να γίνουν στον νομό Έβρου όσα προβλέπονται από το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και ακόμα περισσότερα», έδωσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γνώμη» ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. Η εφημερίδα, με πρόσφατο ρεπορτάζ της, ανέδειξε το πρόβλημα που ανέκυψε μετά τον αποκλεισμό της μοναδικής εταιρείας που κατέθεσε προσφορά για τους επίγειους ψεκασμούς στον Έβρο, καθώς στον φάκελο που κατέθεσε στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού,  πρόβαλε επιφυλάξεις για τα ποσοτικά και τα οικονομικά στοιχεία της διακήρυξης. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό δυσκολίας που υπάρχει φέτος στην καταπολέμηση των κουνουπιών, λόγω των πλημμυρών στον νομό, προκαλεί έντονη ανησυχία.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Στον Έβρο σήμερα ο γραμματέας της Κ. Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης



Διήμερη περιοδεία στον Έβρο και την Ξάνθη πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης. Ο κ. Κορωνάκης θα συμμετάσχει στις ανοιχτές συνελεύσεις μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ των οργανώσεων Κοσμοσώτειρας, Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας ενώ αύριο το απόγευμα θα προεδρεύσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας- Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ξάνθη. Στη διάρκεια των συνελεύσεων θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και η θέση του κόμματος αλλά και του μαζικού κινήματος στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ερώτηση Ν. Γκαρά για τη μετεγκατάσταση του ΙΚΑ Ορεστιάδας



Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, με θέμα τη μετεγκατάσταση του ΙΚΑ Ορεστιάδας σε δημόσιο κτίριο της περιοχής. Η κα. Γκαρά σημειώνει ότι το ενοίκιο που πληρώνει το ΙΚΑ για το ιδιωτικό κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες του στην Ορεστιάδα ανέρχεται στο ποσό των 1.860 ευρώ, ενώ υπογραμμίζει την ακαταλληλότητά του για τις ανάγκες του Οργανισμού, λόγω παλαιότητας και κατασκευής. Καταλήγοντας, η βουλευτής ερωτά τον υπουργό Υγείας, εάν θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να μετεγκατασταθεί το ΙΚΑ Ορεστιάδας σε κάποιο δημόσιο κτήριο της περιοχής, εάν είναι ενήμερος για τα διαθέσιμα κτήρια που πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις φιλοξενίας του υποκαταστήματος και εάν υπάρχει ή εάν προτίθεται το υπουργείο να σχεδιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης.

Αναγκαίοι οι έλεγχοι για την πάταξη του παρεμπορίου στην ΑΜΘ



Η ανάγκη συντονισμού και ενεργοποίησης των κλιμακίων ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου (Κ. Ε. Λ. Α. Υ. Ε.) επισημάνθηκε στη συνάντηση που προκάλεσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Εξακουστός με υπηρεσιακούς παράγοντες από όλη την περιφέρεια ΑΜΘ, με θέμα την καταπολέμηση του παρεμπορίου. 
Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα προβλήματα και τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των κλιμακίων, ενώ αποφασίστηκε ο εφοδιασμός τους με τα απαραίτητα εργαλεία για τη διενέργεια των ελέγχων. Επίσης τέθηκαν τα ζητήματα υποστελέχωσής τους, της έλλειψης αυτοκινήτων και της υποβολής αιτήματος συνδρομής της αστυνομίας κατά την διενέργεια των ελέγχων, για την ασφάλεια του προσωπικού.
Τέλος, ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εστιαστεί ο έλεγχος στον εντοπισμό της παράνομης διακίνησης στα σημεία εισόδου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου αλλοδαποί και Έλληνες διακινούν παράνομα προϊόντα διασυνοριακά/διακρατικά αποσκοπώντας σε μεγάλα έσοδα από την δραστηριότητα αυτή.

Εκδήλωση για τους ποιητές του Διδυμοτείχου διοργανώνει ο σύλλογος «Καστροπολίτες»




Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους ποιητές του Διδυμοτείχου διοργανώνει ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου “Καστροπολίτες” την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο δημοτικό αμφιθέατρο της πόλης. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίηση, όπως έχει καθιερωθεί η 21η Μαρτίου, και έχει τον τίτλο: “Διδυμότειχο: Γη του κάλλους, της ιστορίας και του πολιτισμού”, θα πλαισιωθεί από τον Θεατρικό Σύλλογο του Διδυμοτείχου και το Ωδείο “Θρακία Μούσα”. Επίσης, στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου θα λειτουργεί έκθεση με πίνακες ζωγραφικής του ζωγράφου, ποιητή και λογοτέχνη, Βασίλη Χρυσανθακόπουλου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Να σημειωθεί ότι την ημέρα της εκδήλωσης, στην είσοδο του αμφιθεάτρου,  θα γίνεται και συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων, τα οποία ο Σύλλογος θα διαθέσει σε κατοίκους της περιοχής Διδυμοτείχου, που τα έχουν ανάγκη.

Και η Αλεξανδρούπολη συμμετέχει στο Διεθνές Ράλι Αντίκας «Μαρίτσα 2015»



Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Λέσχης Αυτοκινήτων «Αντίκα» της Φιλιππούπολης και της Αδριανούπολης, είχε εχθές ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης. Θέμα της συνάντησης ήταν η διοργάνωση του φετινού Διεθνούς Ράλι Αντίκας «Μαρίτσα 2015», από 1-3 Μαΐου, στο οποίο θα συμμετέχει και ο δήμος Αλεξανδρούπολης.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ν. Γκαρά: «Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα αποτελέσει την αρχή μιας άλλης πολιτικής…»



«Είναι θεμελιώδες και αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό δικαίωμα η σίτιση, η στέγαση, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην πρώτη της ομιλία από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά. Τόνισε επίσης πως «η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μεριμνήσει για τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα ενδυναμώσουν το κοινωνικό της πρόσωπό της  και θα αποτελέσει τη βάση για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού κράτους σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου». Καταλήγοντας, η κα. Γκαρά αναγνώρισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου θα κατατεθούν άμεσα και άλλα νομοσχέδια, εκτίμησε ωστόσο ότι «θα αποτελέσει την αρχή μιας άλλης πολιτικής με σήμα κατατεθέν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης, της Ν. Δ, ο Α. Δημοσχάκης



Τομεάρχης στα θέματα του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ανέλαβε ο βουλευτής Έβρου της Ν. Δ., Αναστάσιος Δημοσχάκης. Ο βουλευτής είχε ήδη την πρώτη, άτυπη συνάντησή του με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, με την οποία συμφώνησε να συναντηθούν ξανά σύντομα, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα της βόρειας Ελλάδας.  

Ορεστιάδα: Εξιχνιάστηκαν δύο διαρρήξεις και μία απόπειρα διάρρηξης



Εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία δύο περιστατικά διαρρήξεων και μιας απόπειρας διάρρηξης, που διαπράχθηκαν σε διάστημα ενός έτους περίπου (μεταξύ Αυγούστου 2013 και Σεπτεμβρίου 2014). Η αστυνομική έρευνα οδήγησε σε έναν 28χρονο Αρμένιο, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπές. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Ορεστιάδας.

Δ.Α.Ο.Κ. Ορεστιάδας: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για αναδιάρθρωση-μετατροπή αμπελουργικών εκτάσεων



Την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων αμπελουργών για ένταξη στο πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα», ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι οι αμπελουργοί κατέχουν νόμιμα φυτεμένες αμπελουργικές εκτάσεις ή είναι κάτοχοι δικαιωμάτων φύτευσης από το εθνικό αποθεματικό.

Ορεστιάδα: Βιβλιοπαρουσίαση στη «Μαριονέτα» στις 26/3



Το βιβλίο του Τάσου Κατσαρού με τίτλο «μια απόφαση μάχομαι μέχρι το τέλος», των εκδόσεων «ντοκουμέντα» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 26 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα στο café «Μαριονέτα» στον πεζόδρομο της Πρόκου στην Ορεστιάδα. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος στη συνέχεια θα συζητήσει και με το κοινό που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Περιοδεία Τ. Κορωνάκη στον Έβρο



Διήμερη περιοδεία στον Έβρο και την Ξάνθη θα πραγματοποιήσει στις 20 και 21 Μαρτίου ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης. Ο κ. Κορωνάκης θα συμμετάσχει στις ανοιχτές συνελεύσεις μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ των οργανώσεων Κοσμοσώτειρας, Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας ενώ το απόγευμα του Σαββάτου θα προεδρεύσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας- Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ξάνθη. Στη διάρκεια των συνελεύσεων θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και η θέση του κόμματος αλλά και του μαζικού κινήματος στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Από το επόμενο σχολικό έτος η λειτουργία του Μουσικού και του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης



Από το επόμενο σχολικό έτος, 2015-16, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το Μουσικό Γυμνάσιο και το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης. Η επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη λειτουργίας των σχολείων έγινε από το Υπουργείο Παιδείας, που στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει και τους χρόνους εγγραφής των μαθητών στα δύο νέα σχολεία. Το Μουσικό Γυμνάσιο θα στεγαστεί στο κτίριο του παλαιού νοσοκομείου και το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο στο κτίριο του Μύλου Μασούρα.

ΕΛΓΑ: Δηλώσεις ζημιάς από παγετό, σε Ορεστιάδα, Βύσσα και Καστανιές



Τις ζημιές στις καλλιέργειές τους από τον παγετό, θα μπορούν να δηλώσουν οι παραγωγοί της περιοχής Ορεστιάδας μέχρι τις 24 Μαρτίου στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Κατά τη δήλωση της ζημιάς οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τη δήλωση καλλιέργειας. Όσον αφορά τους παραγωγούς Καστανεών και Βύσσας, η τοπική ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ θα δέχεται τις αιτήσεις τους στις 19 και 24 Μαρτίου στη Νέα Βύσσα και στις 20 Μαρτίου στις Καστανιές.

Ορεστιάδα: Παρουσίαση πρότασης του ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας για την «ανεμπόδιστη μετακίνηση στις πόλεις»



Τις προτάσεις της για την «οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στις πόλεις» θα παρουσιάσει η ομάδα του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ορεστιάδας, στη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας την Παρασκευή 21 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον δήμο Ορεστιάδας σε συνεργασία με τις επιτροπές οργάνωσης της εκστρατείας ECOMOBILITY, της εκστρατείας FREE MOBILITY και τον εθελοντικό οργανισμό για το αστικό περιβάλλον ECOCITY. 

Αλεξανδρούπολη: Ενημερωτική ημερίδα για τις επίκτητες νευρολογικές διαταραχές



Ενημερωτική ημερίδα για τις επίκτητες νευρολογικές διαταραχές διοργανώνει στις 22 Μαρτίου η περιφερειακή ενότητα Έβρου και το παράρτημα Έβρου του  πανελλήνιου συλλόγου λογοπεδικών-λογοθεραπευτών, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή νευρολογική κλινική του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής, στο Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη.  

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Συναγερμός ξανά στον Έβρο-αναμένονται νέες πλημμυρικές πιέσεις



Επέστρεψε ο πλημμυρικός συναγερμός στον Έβρο, θέτοντας και πάλι σε υψηλή επιφυλακή τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από εχθές το απόγευμα οι όγκοι νερού στον Άρδα είναι ιδιαίτερα αυξημένοι και φαίνεται ότι θα αυξηθούν κι άλλο, καθώς η βουλγαρικές αρχές έχουν ενημερώσει για αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού τις επόμενες ώρες. Η παράρδιες και παρέβριες περιοχές αναμένεται να δεχθούν νέες πιέσεις, για τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα. Οι στάθμες στο Πύθιο και στο Πέταλο βρίσκονται ήδη πάνω από τα όρια συναγερμού και θεωρείται βέβαιο ότι θα ανεβούν κι άλλο τα επόμενα 24ωρα. Οι μετρήσεις στις 12 το μεσημέρι έδειξαν 5,80 μ. στο Πύθιο (όριο συναγερμού 5,70 μ.) και στο Πέταλο 6,10 μ. (όριο συναγερμού 6 μ.)

Συνεδριάζει την Τετάρτη (18/3) το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ



Με 15 θέματα συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαρτίου το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ, στις 6 το απόγευμα. Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται η έγκριση της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας ΑΜΘ και Δ. Π. Θ. με αντικείμενο την επιστημονική υποστήριξη και την παροχή τεχνογνωσίας στο σύμφωνο των Δημάρχων, ενώ θα επαναληφθεί και η ψηφοφορία επιλογής του περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Επίσης, θα ληφθούν αποφάσεις και για την απαγόρευση της αλιείας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε ποταμούς της ΑΜΘ, μεταξύ των οποίων και οι ποταμοί του Έβρου.

Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης στις 18 Μαρτίου



Δαπάνες για δημόσιες σχέσεις, για το γραφείο εθελοντισμού και για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη 18 Μαρτίου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, περιλαμβάνεται και η έγκριση της Α' φάσης της Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης. Συνολικά θα εξεταστούν 25 θέματα.

Το 1ο βραβείο διηγήματος του Πανελληνίου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού κέρδισε μαθήτρια του 1ου Λυκείου Ορεστιάδας


Το πρώτο βραβείο διηγήματος του 7ου Πανελλήνιου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού κέρδισε η μαθήτρια της Β’ τάξης του 1ου Λυκείου Ορεστιάδας, Αναστασία Μουζά. Η 16χρονη μαθήτρια συμμετείχε στον διαγωνισμό με το διήγημά της με τίτλο «Ταξίδι στην Άβυσσο», το οποίο προκρίθηκε από την επιτροπή που αξιολόγησε τα κείμενα των μαθητών. Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης στις 11 το πρωί της Κυριακής 29 Μαρτίου. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Όμιλο Πετρούπολης.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Χωρίς συσκευαστήριο και με μειωμένη παραγωγή ο συνεταιρισμός Τυχερού



Χωρίς συσκευαστήριο και με μειωμένη παραγωγή ξεκινά τη νέα σαιζόν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού, εξαιτίας των πλημμυρών. Το συσκευαστήριο του συνεταιρισμού, στο Τυχερό, παραμένει εδώ και 1,5 μήνα περίπου πλημμυρισμένο, ενώ μεγάλο μέρος των φυτειών σπαραγγιού της περιοχής βρίσκονται επίσης κάτω από τα νερά. Ο συνεταιρισμός εκπροσωπήθηκε διά του προέδρου του, Θανάση Μαλτεπιώτη, στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα με θέμα τις αποζημιώσεις και τις αποκαταστάσεις των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στον Έβρο, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν διαβεβαιώσεις για την επαναλειτουργία της μονάδας.

Πάνω από 1,5 εκ. ευρώ καταβάλλει σήμερα ο ΕΛΓΑ στους δικαιούχους του Έβρου



Ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ το ποσό που καταβάλλει σήμερα ο ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς του νομού Έβρου, για εκκαθαρίσεις ζημιών των ετών 2014 και 2015. Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις αφορούν στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε αμπέλια, ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σιτηρά, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, καλοκαιρινές αροτραίες καλλιέργειες, κηπευτικά, βαμβάκια, ζαχαρότευτλα και καπνά αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο, από διάφορα ζημιογόνα αίτια. Συνολικά, ο Οργανισμός καταβάλλει σήμερα 22,6 εκ. ευρώ σε 11.098 παραγωγούς όλης της χώρας.

Μέχρι 15/5 οι αιτήσεις για την «αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων»



Μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχουν το χρονικό περιθώριο οι αμπελουργοί της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου να καταθέσουν τις συμπληρωματικές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις τους για ένταξη στο πρόγραμμα “αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα”, περιόδου 2015-2016. Το πρόγραμμα αφορά τα μέτρα: εκρίζωση/αναφύτευση, φύτευση με δικαίωμα αναφύτευσης ή από μεταβίβαση και βελτίωση τεχνικών διαχείρισης.
Τα κονδύλια που προβλέπονται για την αμπελοοινική περίοδο 2015-2016 ανέρχονται για όλη την Ελλάδα σε 10 εκ. ευρώ. Το ύψος των κονδυλίων κρίνεται ικανοποιητικό για την κάλυψη σε πολύ μεγάλο βαθμό των αιτημάτων που θα κατατεθούν, ανεξάρτητα από την κατάταξή τους στη σειρά προτεραιότητας.

Ορεστιάδα: Γενική συνέλευση του συλλόγου Μουσικών και Φίλων Μουσικής «Δ. Αραμπατζής»



Σε γενική συνέλευση καλεί τα μέλη του ο Σύλλογος Μουσικών και Φίλων Μουσικής Νέας Ορεστιάδας, “Δημητρός Αραμπατζής”, την Παρασκευή 27 Μαρτίου στον χώρο των παλαιών δικαστηρίων Ορεστιάδας (Εθνομαρτύρων και Μ. Αλεξάνδρου γωνία). Μετά τη συνέλευση θα ακολουθήσει συναυλία με μουσικά σχήματα που θα δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στο mail του συλλόγου ( orestiadamusic@gmail.com).

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τα χρονοδιαγράμματα των αποζημιώσεων ανακοίνωσε το ΥΠ. Α. Α. Τ.


Τον Νοέμβριο θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις για τα 50.000 στρέμματα σιτηρών και τα 1500 στρέμματα σκόρδων, που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στον Έβρο. Αυτό ανακοινώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα υπό τον αναπληρωτή υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και Παναγιώτη Σγουρίδη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας από τον Έβρο. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώθηκαν, τον Ιούνιο θα αποζημιωθούν οι σπαραγγοπαραγωγοί του νομού, για τα 2500 στρέμματα καλλιέργειας που χάθηκαν στις πλημμύρες. Από τα ΠΣΕΑ θα προέλθουν οι αποζημιώσεις για τα βαμβάκια, τις δεντροκαλλιέργειες και τον αραβόσιτο. Τέλος, μετά τις 20 Μαρτίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους του Έβρου, οι εκτροφές των οποίων επλήγησαν από τις ζωονόσους. Στη σύσκεψη έγινε αναφορά και στο θέμα της επαναλειτουργίας του εργοστασίου ζάχαρης Ν. Ορεστιάδας, για την οποία τέθηκε ως προϋπόθεση ότι θα καλλιεργηθούν τουλάχιστον 30.000 στρέμματα ζαχαρότευτλων.

Εγκρίθηκε το δάνειο προς την ΕΒΖ-πληρώνονται τα «υπόλοιπά» τους οι τευτλοπαραγωγοί



Εγκρίθηκε το δάνειο ύψους 8,5 εκ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το ποσό θα διατεθεί κυρίως για την αποπληρωμή του υπολοίπου (40%) που οφείλεται στους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται.

Στο όριο συναγερμού το νερό στο Πύθιο



Στο όριο συναγερμού, στα 5,70 μ., ανέβηκε σήμερα το πρωί (10 π.μ.) η στάθμη στο Πύθιο του δήμου Διδυμοτείχου. Για τις αναμενόμενες ροές, που τα προηγούμενα 24ωρα «πίεσαν» τις περιοχές του δήμου Ορεστιάδας, κάνει λόγο σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, κρίνοντας ότι η «κατάσταση είναι διαχειρίσιμη». Στα 5,20 μ. μετρήθηκε το ύψος του νερού στο Πέταλο των Φερών, όπου το όριο επιφυλακής είναι τα 5,60 μ. και συναγερμού τα 6 μ.

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» η Σαμοθράκη για τις ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Σαμοθράκης, μαζί και με άλλες περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων της ΑΜΘ, που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα το περασμένο Σαββατοκύριακο, 6 και 7 Μαρτίου. Τη σχετική απόφαση, που έχει ισχύ μέχρι τις 30 Μαΐου, υπέγραψε εχθές ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Πανούσης.

Πανθρακική σύσκεψη σωματείων συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ αύριο στην Αλεξανδρούπολη



Θέματα σχετικά με τα οικονομικά και ιατροφαρμακευτικά ζητήματα θα συζητηθούν στην αυριανή πανθρακική σύσκεψη των σωματείων συνταξιούχων, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη. Η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί στο Επιμελητήριο Έβρου και σε αυτή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης και ο ειδικός γραμματέας της Ομοσπονδίας της ΟΑΕΕ, Χρήστος Κολοβός. 

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Σύσκεψη στην Αθήνα για τις πλημμύρες του Έβρου-συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι στάθμες


Σε σύσκεψη με θέμα τις πλημμύρες συμμετέχει σήμερα αντιπροσωπεία από τον Έβρο, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς. Η σύσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε αυτήν παρίστανται και βουλευτές του νομού. Οι εκπρόσωποι από τον Έβρο προσήλθαν στο ραντεβού με αιτήματα για αποζημιώσεις και διάθεση κονδυλίων για αποκαταστάσεις αναχωμάτων και αγροτικών υποδομών, που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Την ίδια ώρα, η στάθμη του ποταμού Έβρου συνεχίζει σταθερά να ανεβαίνει. Οι τελευταίες μετρήσεις (10 π.μ.) έδειξαν στα 5,54 μ. το ύψος του νερού στο Πύθιο, όπου το όριο συναγερμού είναι στα 5,70 μ. ενώ αυξάνονται οι ροές και στο Πέταλο, όπου η στάθμη μετρήθηκε στα 5, 10 μ.