Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Απειλητικά κοντά στην Ελλάδα η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών-σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΑΜΘ



Την επικρατούσα ανησυχία των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των κτηνοτρόφων της περιοχής, εξαιτίας της απειλής μετάδοσης, στην Ελλάδα, της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, επιβεβαίωσε μιλώντας στην Ε. ΡΑ Ν. Ορεστιάδας ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, Κώστας Δαδούσης. Ο ιός που προσβάλλει τα βοοειδή βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην ελληνική επικράτεια, καθώς τα τελευταία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε περιοχές της Τουρκίας που βρίσκονται απέναντι από τη Χίο. «Παρακολουθούμε την επέκτασή του εντός της Τουρκίας, εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον. Ξεκίνησε από τη νοτιοανατολική Τουρκία και σταδιακά εξαπλώθηκε στα Δυτικά, και σήμερα βρίσκεται απειλητικά κοντά στον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο», ανέφερε ο κ. Δαδούσης.

Γ. Παυλίδης: «Είναι προτεραιότητα η ορθή διαχείρισης των απορριμμάτων…»



Τον καλύτερο συντονισμό και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στην υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων ζήτησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών αλλά και δημάρχων της περιφέρειας. «Είναι προτεραιότητα η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και για το λόγο αυτό υπάρχει εκ των προτέρων αιρεσιμότητα στο νέο ΕΣΠΑ σχετικά με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ», υπογράμμισε ο κ. Παυλίδης και πρόσθεσε πως “αυτό αποτελεί υποχρέωση η οποία πρέπει να τηρηθεί. Διαφορετικά θα είναι αδύνατον να υπάρξει έναρξη του προγράμματος υλοποίησης του ΕΣΠΑ με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την Περιφέρεια”. Τόνισε, τέλος, ότι «απαιτείται να καταρτιστεί και να τηρηθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα από τη ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε., διαφορετικά θα υπάρξουν επιπτώσεις σε βάρος όλης της κοινωνίας».

Επιστολή Επιμελητηρίων ΑΜΘ προς Δ. Μάρδα και Ν. Βαλαβάνη για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο



Πρόταση τριών σημείων, για τη «βελτίωση της ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο» ζητούν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ. Τις προτάσεις τους τις υποβάλλουν προς τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα και Νάντια Βαλαβάνη, με επιστολή που τους απέστειλαν οι πρόεδροι των έξι Επιμελητηρίων της ΑΜΘ, τονίζοντας πως «οι προηγούμενες ρυθμίσεις δε λειτούργησαν και δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα». Καταλήγοντας, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων σημειώνουν ότι οι προτεινόμενες βελτιώσεις «θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της εξαγγελθείσας ρύθμισης, και θα αποκαταστήσουν το αίσθημα δικαίου”.  

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ορεστιάδα: Εκδήλωση-συζήτηση για την διαχείριση των απορριμμάτων



Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα αναλυθεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 1η Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών για το δήμο Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας». Οι ομιλητές θα αντιπαραβάλλουν το σχέδιο διαχείρισης που υλοποιεί η ΔΙΑΑΜΑΘ Α. Α. Ε. και αυτό που προτείνει η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών μοντέλων. Η εκδήλωση θα έχει και τον χαρακτήρα συζήτησης με το κοινό, προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις των πολιτών και να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα και προβληματισμούς που θα θέσουν.

Φέρες: Ενημερωτική συνάντηση για τους κτηνοτρόφους



Αύριο θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνει η Διεύθυνση Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Φερών και θα έχει ως κύριο θέμα την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Αλεξανδρούπολη: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης



Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, με τίτλο “φεγγάρι, φεγγαράκι μου” διοργανώνει το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στις 5.30 το απόγευμα, ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (ΣΕΑΘ). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά της Γ’ και Δ’ τάξης του δημοτικού σχολείου και θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Το κόστος συμμετοχής είναι 2 ευρώ και για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το μουσείο στο τηλέφωνο 25510 28926.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μεγάλη η πίεση χρόνου, λίγα τα λεφτά για την αποκατάσταση των αναχωμάτων



Τη χρηματοδότησή τους περιμένουν δήμοι και περιφέρεια, για να επιταχύνουν τις παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν για την αποκατάσταση αναχωμάτων, αγροτικής οδοποιίας και αγροτικών υποδομών. Η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού αποτελεί πρωταρχικό μέλημα, καθώς τα αναχώματα παραμένουν σε πολλά σημεία «ανοιχτά» και οι αρμόδιες υπηρεσίες εκφράζουν ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει αυτό σε ενδεχόμενη νέα πλημμυρική κρίση. Επιπλέον, τα «διάτρητα» αναχώματα δεν επιτρέπουν να «στεγνώσουν» τα χωράφια, για να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν σε αυτά.

Ορεστιάδα: Συνεδριάζει το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο


Συνεδριάζει στις 7.30 σήμερα το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας. Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν 18 θέματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η έγκριση της συμμετοχής του δήμου στην Κοινωνική Σύμπραξη για την υλοποίηση του προγράμματος «επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους».

Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης



Εξήντα ένα θέματα θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 6 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα θέματα της κατάργησης του “Αθλητικού Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Α. ΠΟ. Κ. Δ. Α.), των επιχορηγήσεων προς τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και της κίνησης της διαδικασίας εκπόνησης του “Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης”.

Θέατρο, Σινεμά, Βιβλίο προτείνει ο «Διόνυσος»



Προτάσεις για θέατρο, κινηματογράφο και βιβλίο κάνει για την εβδομάδα από 28 Φεβρουαρίου μέχρι 7 Μαρτίου ο “Διόνυσος” Ορεστιάδας. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο θέατρο «Διόνυσος, θα δώσει δύο παραστάσεις ο θεατρικός σύλλογος Διδυμοτείχου, που παρουσιάζει  την κωμωδία του Μολιέρου “Γιατρός με το στανιό”, σε σκηνοθεσία Άκη Τσονίδη.
Την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη, 2 & 3 Μαρτίου, ο “Διόνυσος” φιλοξενεί 16 ταινίες από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Τέλος, το Σάββατο 7 Μαρτίου, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο “Εμμανουηλίδου” και τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του Προσωπικού Ημερολογίου-Ανεκδοτολόγιου του Γιάννη Σερβετά. 

Εθελοντική αιμοδοσία στις Καστανιές



Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Καστανεών «Η Ζωοδόχος Πηγή». Η κινητή μονάδα αιμοληψίας του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης θα βρίσκεται εκείνη την ημέρα στην πλατεία του χωριού από τις 9.30 το πρωί έως τις 13.30 το μεσημέρι.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Υπόμνημα των παραγωγικών φορέων του β. Έβρου για τη στήριξη των αγροτών



Την άμεση αποκατάσταση των αναχωμάτων, της αγροτικής οδοποιίας, των γεωτρήσεων και τη γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων, ζητούν οι παραγωγικοί φορείς του βορείου Έβρου, αναγνωρίζοντας πως η απώλεια του αγροτικού εισοδήματος θα έχει, αλυσιδωτά, βαριές συνέπειες στην τοπική οικονομία. Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι τελευταίες πλημμύρες αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη που προκάλεσε η Επαγγελματική Ένωση Ορεστιάδας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Έβρου, με σκοπό την «από κοινού διεκδίκηση των μέτρων που θα διευκολύνουν τον αγροτικό κόσμο να επιστρέψει στην παραγωγή».

Διδυμότειχο: Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου



Με 14 θέματα συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, 7.30, το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου. Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνονται οι προσλήψεις προσωπικού “για απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες”, η αποτύπωση οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών και το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του δήμου Διδυμοτείχου.

Ακαδημία Τουρισμού β. Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη προτείνει η ΑΝΑΣΑ


Τη διοργάνωση της 1ης Ακαδημίας Τουρισμού Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη προτείνει η δημοτική παράταξη “ΑΝΑ.Σ.Α.”, του δήμου Αλεξανδρούπολης. Η πρόταση κατατέθηκε μετά από ανοιχτή διαβούλευση που διεξήγαγε με τοπικούς φορείς και τουριστικούς λειτουργούς της περιοχής. Όπως αναφέρει η δημοτική παράταξη, “πρόκειται για μία δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην προστιθέμενη αξία που αυτή μπορεί να παρέχει στην διαμόρφωση ενός ελκυστικού τουριστικού προορισμού. Σύμφωνα με την πρόταση, στη διάρκεια του σεμιναρίου αλλά και των παράλληλων workshops οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να περάσουν από μια στοχευμένη 30ωρη εκπαίδευση, σχετικά με ό,τι περιλαμβάνει ο επιχειρηματικός και επαγγελματικός τομέας του χώρου της φιλοξενίας και της εστίασης.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ορεστιάδα: Σύσκεψη επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων για τα προβλήματα από τις πλημμύρες


Τα προβλήματα από τις πλημμύρες και τις ζημιές στην τοπική οικονομία και στις τοπικές επιχειρήσεις θα συζητήσουν αύριο στις το απόγευμα οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, των εμπόρων, των βιοτεχνικών μονάδων και των αγροτικών, κυρίως, επιχειρήσεων, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, της Ε. Β. Ζ. και άλλων φορέων. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Ορεστιάδας και περιφέρειας. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που θα κατατεθούν αύριο, θα εξεταστούν συνδυαστικά με εκείνα που κατέθεσαν στη χθεσινή, αντίστοιχη, συνάντηση που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Έβρου.

Τριήμερη περιοδεία του υφ. Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, στην ΑΜΘ



Τριήμερη περιοδεία στην ΑΜΘ πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι και το Σάββατο (21-2-15) ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης είναι σήμερα στην Ξάνθη και θα ακολουθήσουν, αύριο η Αλεξανδρούπολη και η Κομοτηνή και το Σάββατο η Καβάλα και η Δράμα. Και στους πέντε νομούς, ο κ. Κουίκ θα έχει συναντήσεις με τους τοπικούς επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς, ενώ έχει προγραμματίσει και επισκέψεις σε νοσοκομεία της ΑΜΘ. 

Ορεστιάδα: Τη ΔΕΥΑΟ θα επισκεφθεί την Παρασκευή η «Λαϊκή Συσπείρωση»



Συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ορεστιάδας (ΔΕΥΑΟ) θα έχει αύριο στις 12 το μεσημέρι ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ορεστιάδας, Σταμάτης Γκατζίδης. Τον κ. Γκατζίδη θα συνοδεύει αντιπροσωπεία της παράταξής. Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα προβλήματα, ο προγραμματισμός και οι στόχοι της επιχείρησης.

Αποζημιώσεις καταβάλλει την Παρασκευή ο ΕΛΓΑ


Αποζημιώσεις ύψους 1.014.746 ευρώ θα καταβάλλει αύριο σε παραγωγούς του Έβρου ο ΕΛΓΑ.  Οι πληρωμές θα γίνουν μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων και αφορούν τις εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε αμπέλια, ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σιτηρά, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, καλοκαιρινές αροτραίες καλλιέργειες, κηπευτικά και καπνά.  Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, θα αποζημιωθούν ζημιές από διάφορα αίτια, των ετών 2014 και 2015. Συνολικά, σε όλη τη χώρα, θα αποζημιωθούν 11.466 παραγωγοί, στους οποίους θα καταβληθούν περίπου 21,7 εκ. ευρώ.

Αναβολή της συνάντησης στις Φέρες για τις σταυλικές εγκαταστάσεις



Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο ενημερωτική συνάντηση με τους κτηνοτρόφους του νοτίου Έβρου, που είχε ανακοινώσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου. Θέμα της ενημέρωσης ήταν οι σταυλικές εγκαταστάσεις. Η νέα ημερομηνία της συνάντησης θα ανακοινωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση, μετά τη σύσκεψη που έχουν, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, οι υπεύθυνοι και προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Περιφέρεια.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση Τ. Ε. Έβρου ΚΚΕ με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου



Για την κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ στο θέμα της υδροδότησης του Διδυμοτείχου και των οικισμών του, θα ενημερώσει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, τον δήμαρχο Διδυμοτείχου, Παρασκευά Πατσουρίδη, αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ.
Να σημειωθεί ότι σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρεται ως αναγκαιότητα η οριστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος Διδυμοτείχου στην υδροδότηση περιοχών του.

Φέρες: Ενημερωτική εκδήλωση για τις άδειες σταυλικών εγκαταστάσεων στις 20/2


Ενημερωτική συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής θα έχουν  την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Φερών, στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου. Θέμα της ενημέρωσης είναι η υποχρέωση των κτηνοτρόφων να αποκτήσουν άδειες για τις σταυλικές εγκαταστάσεις που διατηρούν, καθώς, εάν δεν κινήσουν τις διαδικασίες εμπρόθεσμα, θα τους επιβληθούν πρόστιμα. “Δε θα υπάρχει η δικαιολογία του “δεν ενημερώθηκα”, όταν έρθουν τα πρόστιμα”, αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η αρμόδια Διεύθυνση.

Ξεκινά τον Μάρτιο ο δεύτερος κύκλος των Σχολών Γονέων



Από την 1η Μαρτίου ξεκινά ο δεύτερος κύκλος των Σχολών Γονέων, ο οποίος θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η λειτουργία του κάθε τμήματος απαιτεί τη συμμετοχή τουλάχιστον 20 ατόμων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση.
Στον νέο κύκλο των Σχολών Γονέων θα αναπτυχθούν 5 εκπαιδευτικά προγράμματα, και για εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στους διευθυντές των σχολείων ή στον υπεύθυνο νομού Έβρου των Σχολών Γονέων, Δημήτρη Μπακαλίδη.  

Αλεξανδρούπολη: Αποκριάτικη παρέλαση στις 21/2



Αποκριάτικη παρέλαση και μουσική εκδήλωση διοργανώνει το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Η παρέλαση των καρναβαλιστών θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και θα καταλήξει στο πάρκο Ανεξαρτησίας. Στις 4.30 το απόγευμα, στο χώρο του πάρκου θα εμφανιστεί ο τραγουδιστής Πασχάλης και η μπάντα του, που θα παρουσιάσουν μουσικό πρόγραμμα από τα '60s μέχρι σήμερα. 

Τετραήμερο εκδηλώσεων στο Τυχερό



Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου θα «ανοίξει» το τετραήμερο πρόγραμμα καρναβαλικών-αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι φορείς του Τυχερού. Η πρώτη εκδήλωση είναι προγραμματισμένη νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, στη λέσχη αξιωματικών Τυχερού και θα ακολουθήσει στις 5.30 μ.μ. πάρτι στην πλατεία του Τυχερού. Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί παιδικό καρναβαλικό γλέντι με κλόουν και παιχνίδια και στη συνέχεια θα ξεκινήσει άλλο ένα dj party με διαγωνισμό καρναβαλιού. Την Κυριακή 22 του μήνα, στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση με άρματα και πεζοπόρα τμήματα και την Καθαρά Δευτέρα, στη Λίμνη Τυχερού, θα γιορταστούν τα κούλουμα και θα γίνει διαγωνισμός χειροποίητου χαρταετού. 

Ο Μπέης αναβιώνει στη Ν. Βύσσα στις 22/2



Το έθιμο του Μπέη αναβιώνει την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στη Νέα Βύσσα. Ο Μπέης και η παρέα του θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί τη βόλτα τους στους δρόμους του χωριού και θα καταλήξουν στις 4.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία. Εκεί θα γίνει το “όργωμα και η σπορά” και θα εκλεγεί ο νέος “Μπέης”. Θα ακολουθήσει χορός, που θα συνεχιστεί και στο κέντρο Principal. Την εκδήλωση διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Νέας Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρής», που καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν και στην ανοιχτή εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας, στο παρατηρητήριο της Άνω Βύσσας, όπου οι επισκέπτες θα γιορτάσουν με φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί και χορό. 

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

«Στις πρώτες θέσεις προτεραιότητας της νέας Κυβέρνησης η ΕΒΖ…»



Για «δέσμευση που γίνεται πράξη» κάνει λόγο σε δήλωσή της η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, αναφορικά με τις αποφάσεις για το μέλλον της Ε. Β. Ζ. Η κα. Γκαρά σημειώνει ότι «σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, που οδήγησε σε θάνατο την τευτλοκαλλιέργεια, αλλά και ολόκληρες περιοχές της χώρας, η νέα Κυβέρνηση αναζητά λύσεις βιωσιμότητας, στήριξης και προώθησης της ΕΒΖ».

Μειοδοτικός διαγωνισμός για το έργο «συντήρησης χώρων πρασίνου του δήμου Ορεστιάδας»



Σε ιδιώτη θα ανατεθεί και πάλι το έργο “συντήρησης χώρων πρασίνου του δήμου Ορεστιάδας”, για το οποίο, σύμφωνα με τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 89.999,96 ευρώ. Όπως αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη που ανάρτησε ο δήμος, ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός, δημόσιος, μειοδοτικός και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) στη διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr

Τα «άδεια δωμάτια» του Χ. Τερζίδη παρουσιάζονται σήμερα στην Ορεστιάδα



Το βιβλίο του Χρήστου Τερζίδη, «Άδεια Δωμάτια», παρουσιάζεται σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Public Ορεστιάδας την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί στις 7 το απόγευμα και στη διάρκειά της ο συγγραφέας του βιβλίου θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Δημήρη Μηλίκα και με το κοινό που θα παρακολουθήσει τη βιβλιοπαρουσίαση.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Διδυμότειχο: Σήμερα τα αποτελέσματα για την καταλληλότητα το νερού



Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγμάτων του πόσιμου νερού, που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα δείγματα που αναλύθηκαν ελήφθησαν από διάφορα σημεία υδροληψίας της πόλης του Διδυμοτείχου και τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα κρίνουν και τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταλληλότητα ή μη της χρήσης του νερού του δικτύου της πόλης για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ορεστιάδα: Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ για την υποβάθμιση των Κ. Υ.



Παράσταση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου η γραμματεία βορείου Έβρου του ΠΑΜΕ. Η συνδικαλιστική παράταξη τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να διεκδικήσουν αποφασιστικά τη στελέχωση των δύο μονάδων υγείας και την κάλυψη των αναγκών τους σε αναλώσιμα και εξοπλισμό.

Επιστρέφουν τα «εκτός έδρας» στα στελέχη των Ε. Δ. που υπηρετούν στον Έβρο



Υπογράφηκε από τον υπουργό Εθνικής 'Άμυνας, Πάνο Καμμένο, η απόφαση για την επαναχορήγηση των προβλεπόμενων εκτός έδρας ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, και χορηγείται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στα τμήματα προκάλυψης, τον νομό Έβρου και τα νησιά του Αιγαίου πλην της Κρήτης. 

Ορεστιάδα: Τα «άδεια δωμάτια» του Χ. Τερζίδη παρουσιάζονται στις 17/2



Το βιβλίο του Χρήστου Τερζίδη, «Άδεια Δωμάτια», θα παρουσιαστεί στο Public Ορεστιάδας την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί στις 7 το απόγευμα και στη διάρκειά της ο συγγραφέας του βιβλίου θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Δημήρη Μηλίκα και με το κοινό που θα παρακολουθήσει τη βιβλιοπαρουσίαση.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τι αποφασίστηκε για την επαναλειτουργία του Συσκευαστηρίου Τυχερού



Το «εργαλείο» του άτοκου δανείου με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου εξετάζεται ως λύση για την άμεση χρηματοδότηση που θα χρειαστεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Μονάδα Επεξεργασίας και Συσκευασίας Σπαραγγιού και Ροδάκινου του Τυχερού. Το δάνειο θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες αντικατάστασης των μηχανημάτων και των ψυγείων του συσκευαστηρίου, μέχρι την έγκριση του αιτήματος αποζημίωσης που θα κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Επισκέψεις στις πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις του κάμπου Ορεστιάδας



Στις πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις Οινόης, Σαγήνης και Κλεισσούς του δήμου Ορεστιάδας βρίσκονται αυτήν την ώρα (12 το μεσημέρι) ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου “Ενότητα”, Γιάννης Μαργαριτίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Σκοπός της επιτόπιας επίσκεψης στα πλημμυρισμένα είναι η εκτίμηση των ζημιών και ο καθορισμός των προτεραιοτήτων στις ενέργειες αποκατάστασης που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να ξαναμπούν στα χωράφια τους και να καλλιεργήσουν. Την υποχώρηση των νερών αναμένουν και οι αγρότες της περιοχής Βύσσας, που ακόμα δεν έχουν σαφή εικόνα της καταστροφής στις καλλιέργειες σπαραγγιού και σκόρδου. Οι παραγωγοί εκφράζουν την ανησυχία τους, αφού, εάν δεν αποτραβηχτούν σύντομα τα νερά, θεωρούν δεδομένη την ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών τους.

Ορεστιάδα: Προκηρύχθηκαν 3 θέσεις για το ΚΚΠΑΑΔΟ



Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα έχουν το χρονικό περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για τις τρεις θέσεις 8μηνιτών, των ειδικοτήτων κοινωνικού λειτουργού, εργάτη/τριας καθαριότητας και εργάτη/τριας γενικών καθηκόντων, προκήρυξε ο δήμος Ορεστιάδας για το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης και Αθλητικού (ΚΚΠΑΑΔΟ). Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά στο ΚΚΠΑΑΔΟ.

Σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης



Το έργο “ο Ναστρεντίν Χότζα και η χύτρα” θα παρουσιάσει στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Κοζάνης. Η παράσταση στο Διδυμότειχο θα δοθεί στο θέατρο «Ορφέας» στις 9 αύριο το βράδυ και θα ακολουθήσουν οι παραστάσεις στην Ορεστιάδα, στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, στο θέατρο «Διόνυσος». Η παράσταση του Σαββάτου είναι προγραμματισμένη στις 9 το βράδυ και της Κυριακής στις 7 το απόγευμα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Σταθερότητα στις στάθμες-διατήρηση της υψηλής επιφυλακής στον Έβρο



Για τρίτη ημέρα βρίσκεται στα 6.50 μ. η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πέταλο των Φερών, μένοντας σταθερά 50 εκατοστά πάνω από το όριο συναγερμού. Στα 5.50 μ. ήταν η στάθμη το πρωί στο Πύθιο, δηλαδή 80 εκατοστά πάνω από το όριο επιφυλακής. Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερότητα που παρατηρείται για τρίτο 24ωρο, ωστόσο η επιφυλακή παραμένει. Εν τω μεταξύ, όπου έχουν υποχωρήσει τα νερά και είναι δυνατή η προσέγγιση, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών που αφήνει πίσω της η πλημμύρα της περασμένης εβδομάδας.   

Διασώθηκαν 7 μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του ποταμού Έβρου



Με πολλές δυσκολίες, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, ολοκληρώθηκε εχθές το βράδυ η επιχείρηση απεγκλωβισμού 7 μεταναστών, τους οποίους είχε εγκαταλείψει ο διακινητής τους σε νησίδα του ποταμού Έβρου στην περιοχή Ορεστιάδας. Αστυνομικοί και άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να μεταφέρουν τμηματικά σε ασφαλές σημείο, με δύο βάρκες, τα επτά άτομα, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τους δόθηκαν στεγνά ρούχα και φαγητό.  

Ακατάλληλο το νερό σε περιοχές του δήμου Διδυμοτείχου



Σύσταση στους κατοίκους των Ψαθάδων, του Πυθίου και του Ρηγίου του δήμου Διδυμοτείχου, να μην πίνουν το νερό του δικτύου ύδρευσης, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου. Η Επιχείρηση ενημερώνει ότι θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωσή της όταν αποκατασταθεί η καταλληλότητα του νερού προς πόση. 

Δήλωση ζημιών μέχρι 13/2 στον δήμο Ορεστιάδας


Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου έχουν το χρονικό περιθώριο οι παραγωγοί του δήμου Ορεστιάδας να δηλώσουν στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ τις ζημιές τους σε αποθηκευμένα προϊόντα και αποθήκες-κτίρια, από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση της αναγγελίας ζημιάς, οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και ΑΦΜ, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποδεικνύεται η νόμιμη κατοχή των αποθηκών είτε αυτές έπαθαν ζημιά είτε είχαν μέσα προϊόντα.