Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:

Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε:
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε από την ΕΡΤ:

ERTOPEN.com

ERTOPEN.com
Δείτε, ακούστε, ενημερωθείτε: ΕΡΤΟΡΕΝ

Καλώς ήλθατε στο blog της ΕΡΤ Ορεστιάδας. 101 FM - http://webradio.ert.gr/orestiada . τηλ. 2552022751 e-mail επικοινωνίας: eraorestiada@gmail.com sms: ΕO _ κενό _ το μήνυμά σας - αποστολή στο 54160

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τοπικές Ειδήσεις 29 Νοεμβρίου 2013




Αλεξανδρούπολη: Διαμαρτυρία ΣΥΚΝΕ για τις διαθεσιμότητες οδηγών ασθενοφόρων
Έκτακτη Γενική Συνέλευση και διαμαρτυρία πραγματοποιούν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι του Σωματείου Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου (ΣΥΚΝΕ) μετά την ανακοίνωση από τον Υπουργό Υγείας ότι οι οδηγοί Τεχνικού και Πληρώματα Ασθενοφόρων του Νοσοκομείου τίθενται συνολικά σε διαθεσιμότητα –κινητικότητα για διάθεση στο ΕΚΑΒ (Πανελλαδικά) .Οι ανάγκες των Νοσοκομείων θα καλύπτονται από ιδιώτες οδηγούς. Στοχοποιημένοι για ένταξη στο δεύτερο κύμα διαθεσιμοτήτων είναι οι υπάλληλοι των υποστηρικτών υπηρεσιών με οριζόντιες καταργήσεις ειδικοτήτων. 



Αλεξανδρούπολη: 2κιλά ηρωίνη εντόπισε ο Diego του Τελωνείου των Κήπων
Δυο κιλά και 250 gr ηρωίνη εντοπίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα στο Τελωνείο των Κήπων με την βοήθεια του σκύλου ανιχνευτή ναρκωτικών ουσιών Diego. Η ποσότητα εντοπίστηκε σε λεωφορείο που ερχόταν από την Τουρκία και συγκεκριμένα στην τσάντα ενός 24χρόνου Πορτογάλου ,ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.





Έβρος: 509.268 ευρώ για αποζημιώσεις καταβάλλει σήμερα ο ΕΛΓΑ σε δικαιούχους του νομού
Αποζημιώσεις σε δικαιούχους παραγωγούς, που αφορούν σε εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, καταβάλλει σήμερα ο ΕΛΓΑ σε 5.125 παραγωγούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Έβρου. Συνολικά, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα πιστωθούν 4,35 εκ. ευρώ, εκ των οποίων οι 509.268 ευρώ αφορούν γεωργούς και κτηνοτρόφους του νομού.

Αλεξανδρούπολη: Για «αδιάφορη στάση» επέκρινε την ηγεσία της ΚΕΔΕ ο Β. Λαμπάκης  
Επικριτικός για τη στάση που μέχρι σήμερα τηρεί η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ. Ε. Δ. Ε.) «σε συγκεκριμένα βασανιστικά προβλήματα των δήμων», ήταν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, μιλώντας στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. Ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, και ειδικότερα στο θέμα της μεταβίβασης της έκτασης 151 στρεμμάτων του δημοτικού κάμπινγκ της Αλεξανδρούπολης που «σε μία νύχτα πέρασε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», όπως είπε, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα «οι Εβρίτες να χάσουν έναν τεράστιο, ποιοτικά αναβαθμισμένο χώρο». Σκληρή κριτική άσκησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στην ηγεσία της Κ. Ε.Δ. Ε. και για τη στάση της στο ζήτημα των χρυσωρυχείων, «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και την απόφαση να παραιτηθούν οι 22 δήμαρχοι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε περίπτωση που προχωρήσει η επένδυση που προωθεί η καναδική εταιρεία Eldorado Gold». Ο κ. Λαμπάκης υποστήριξε ότι η «στάση σιωπής» για το συγκεκριμένο θέμα «εξυπηρετεί συμφέροντα, ακόμη κι αν προέρχεται από αμέλεια ή αδιαφορία της Κ.Ε.Δ.Ε.».

Ορεστιάδα: Τα βιβλία της Μ. Τολούδη θα παρουσιαστούν στο θέατρο «Διόνυσος»
Τα βιβλία της Μαρίας Τολούδη, «αγγίγματα» και «αποτυπώματα», θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ στο θέατρο «Διόνυσος» στη Νέα Ορεστιάδα. Την παρουσίαση θα κάνει ο εκπαιδευτικός και μέλος του «Διόνυσου» και του διοικητικού συμβουλίου της ΔΗΚΕΠΑΟ, Σαράντης Σαραντίδης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν τρεις ερασιτέχνες ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας του «Διόνυσου».  






Ορεστιάδα: Παρουσίαση του βιβλίου «Κάραγατς-σταθμός πριν τη Νέα Ορεστιάδα»
«Κάραγατς-σταθμός πριν τη Νέα Ορεστιάδα», είναι ο τίτλος του βιβλίου που θα παρουσιαστεί αύριο στις 6 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο του δήμου Ορεστιάδας. Το βιβλίο εξέδωσε ο Σύλλογος Απογόνων Καραγατσιανών-Αδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα», και υπογράφουν συγγραφικά οι: Γιώργος Ρυζιώτης και Δημήτρης Κιηγμάς. 







Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης
Ολοκληρώνεται αύριο ο κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιεί το Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης. Το τελευταίο Σάββατο του μήνα θα λειτουργήσει εικαστικό εργαστήρι για παιδιά όλων των ηλικιών με τίτλο: «Ζωγραφίζοντας τη Νίκη της Σαμοθράκης». Η δράση, όπως και οι προηγούμενες δύο που έγιναν στη διάρκεια του Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται τηλεφωνικά στο Μουσείο.


Ανακοίνωση Συντονιστικού των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ελεύθερης ΕΡΤ



Μετά από μαζικές συνελεύσεις και αρχαιρεσίες εκλέχτηκε στην Αθήνα επταμελές συντονιστικό των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ.Το συντονιστικό θα συμπληρωθεί με τέσσερα ακόμα μέλη, δύο από τη βόρεια και δύο από τη νότια Ελλάδα. Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ προχωρούν επίσης σε σύσταση ομάδων εργασίας, οι οποίες θα καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών του αγώνα, με στόχο την συνέχιση, την ενδυνάμωση και την προοπτική του.
Στις μαζικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την εκκένωση του Ραδιομεγάρου από τα ΜΑΤ αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση του αγώνα μας και η ενδυνάμωση της φωνής της ελεύθερης ΕΡΤ με κάθε τρόπο, στην κατεύθυνση που κινηθήκαμε μετά την 11η Ιουνίου 2013, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του μαύρου από την κυβέρνηση.
Στην πορεία αυτή συνειδητοποιήσαμε ότι δεν αγωνιζόμαστε απλώς για την ματαίωση των παράνομων απολύσεών μας. Κατανοήσαμε ότι τα μέσα που υπηρετούμε, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο, μπορούν και πρέπει να γίνουν η φωνή της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας που δεν βρίσκει άλλο τρόπο να εκφραστεί, αποκλεισμένη από την πλειονότητα των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης που στηρίζουν τις πολιτικές της καταστροφής των υποδομών δημοσίου συμφέροντος και της εξαθλίωσης των εργαζομένων.
Οι παρανόμως απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που εκφράζονται από τις συνελεύσεις τους και τις Ομοσπονδίες και Ενώσεις τους είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν αντικειμενική ενημέρωση, πολιτισμό και φωνή στην κοινωνία, από κάθε γωνιά της Ελλάδας που υπάρχουν ακόμα υποδομές της ελεύθερης ΕΡΤ. Είναι αποφασισμένοι να καταδείξουν ποια είναι η πραγματική δημόσια ραδιοτηλεόραση που απαιτεί η ελληνική κοινωνία.
Θα συνεχίσουμε ακόμα και αν οι δυνάμεις καταστολής μας αφαιρέσουν και την τελευταία κάμερα και το τελευταίο μικρόφωνο από χώρους της ελεύθερης ΕΡΤ.
Η ΕΡΤ είναι εδώ! Παραμένει ζωντανή στη Θεσσαλονίκη, στην ΕΤ3 και σε όλη την περιφέρεια που συνεχίζει να εκπέμπει αδιαλείπτως πρόγραμμα.
Εμείς, οι εργαζόμενοί της, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε ζωντανοί παρά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του μαύρου.
Είμαστε και θα παραμείνουμε ζωντανοί γιατί το έχει ανάγκη και το θέλει η κοινωνία.

Αμετακίνητοι στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3


Ομοφώνως εγκρίθηκε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ3 χθες Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013, ψήφισμα με το οποίο επαναβεβαιώνονται οι αμετακίνητοι στόχοι του αγώνα τους, με βασικότερο το αίτημα για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την απόρριψη οποιασδήποτε “μεταβατικής” ή άλλης λύσης.





ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ3 (28/11/2013)
Στις 11 του Ιούνη του 2013,η κυβέρνηση επιχείρησε πραξικοπηματικά να κλείσει την ΕΡΤ απολύοντας όλους τους εργαζόμενους της. Άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων που παρέμειναν στις εγκαταστάσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της χώρας συνεχίζοντας την εκπομπή κανονικού προγράμματος, σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης. Χιλιάδες πολίτες σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα έξω από τα κτίρια. Χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης έφτασαν από Ελλάδα και εξωτερικό. Η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ να κόψει πομπούς, επιχείρησε να στήσει άλλο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της με ενδιάμεσο μεταβατικό μόρφωμα που έχει απομονώσει ήδη η ελληνική κοινωνία, παραπλάνησε και εγκλώβισε εκατοντάδες πρώην συναδέλφους μας καλώντας τους να κάνουν αιτήσεις για τα νέα μορφώματα, προσπάθησε να σταματήσει τη δορυφορική υποστήριξη στην εκπομπή προγράμματος, έκανε τα πάντα προκειμένου να μας φιμώσει. Στις 20 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ να καταλάβουν τα κτίρια της διοίκησης της ΕΡΤ3 και του ραδιοφωνικού σταθμού 9.58FM στη Θεσσαλονίκη. Τα ξημερώματα της 7ηςΝοεμβρίου η κυβέρνηση έστειλε και πάλι τα ΜΑΤ αυτή τη φορά στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα στο οποίο πέρασαν… «χειροπέδες» πετώντας έξω τους εργαζόμενους.
Κόντρα στη λογική της πολυδιάσπασηςπου επιχείρησε να ενσπείρει η κυβέρνηση στις τάξεις μας, προκειμένου να αποδυναμώσει τον αγώνα μας και να εξουδετερώσει και τις τελευταίες εστίες αντίστασης της αυθεντικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της χώρας, οι εργαζόμενοι παρέμειναν όρθιοι προτάσσοντας την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια. Οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης ΕΡΤ, οργανώνονται, συντονίζονται, νικούν. Η εκπομπή προγράμματος με κέντρο του αγώνα πλέον τη Θεσσαλονίκη και τις περιφερειακές ΕΡΑ, αγκαλιάστηκε με θέρμη από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναβαθμίζοντας πλέον αυτή τη μάχη σε παλλαϊκό αίτημα για πραγματική δημοκρατία και ελευθερία.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 και της ΕΡΤ συνολικότερα, συναισθανόμαστε αυτό το χρέος προς την κοινωνία και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να προδώσουμε και να ματαιώσουμε τις προσδοκίες του.
Εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, μέσα από τη σημερινή γενική μας συνέλευση της 28ηςΝοεμβρίου 2013, λίγο πριν τη συμπλήρωση 6 μηνών ενός δίκαιου αγώνα, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στα βασικά μας αιτήματα και επαναλαμβάνουμε: «Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα κάνουμε ξεκάθαρο: Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στην εργασιακή, ατομική και κοινωνική μας αξιοπρέπεια. Η δική μας νίκη πρέπει να είναι νίκη όλης της κοινωνίας απέναντι στη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική που βάζει “μαύρο” στη ζωή μας».
Συγκεκριμένα:

Ζητούμε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, του μόνου αυθεντικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας, την ακύρωση των παράνομων απολύσεων και   την πλήρη κατοχύρωση-αποκατάσταση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Απαιτούμε μία ΕΡΤ ελεύθερη και ανεξάρτητη χωρίς χειραγώγηση, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Ως εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι θα ενσωματώσουμε στη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ τις κατακτήσεις μας από τον πολύμηνο αυτοδιευθυνόμενο αγώνα, προς όφελος της κοινωνίας, της ελευθεροτυπίας και της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας και της ισότητας.
Επαναλαμβάνουμε ρητά και κατηγορηματικά: «Κάθε κυβερνητική απόπειρα συρρίκνωσης ή επαναπρόσληψης μέρους του υπάρχοντος προσωπικού σε όποιον άλλο κρατικό φορέα φαίνεται να σχεδιάζουν, μας βρίσκει ομόφωνα αντίθετους». Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν «ενδιάμεσο» ή «τελικό» νέο φορέα της κυβέρνησης που θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει την ΕΡΤ με όλες τις λειτουργίες της, τους σταθμούς και τα προγράμματα σε ολόκληρη τη χώρa.
Παρά την καταστολή, τις κυβερνητικές απειλές και τη φημολογία περί επικείμενης εκκένωσης των κτιρίων της Ραδιοφωνίας και της Τηλεόρασης της ΕΡΤ3 (και) στη Θεσσαλονίκη, εμείς οι εργαζόμενοι στην πραγματική Δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα-υπόσχεση προς την εξουσία: Παραμένουμε στα κτίρια και τα περιφρουρούμε θεωρώντας τα περιουσία του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε να εκπέμπουμε κανονικό πρόγραμμα. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΗ σε πείσμα των όποιων σχεδιασμών τους. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι η φωνή μας, η φωνή της κοινωνίας, η φωνή της ΕΡΤ, δεν «εκκενώνεται». Θα παραμείνει ζωντανή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μέχρι την τελική μας δικαίωση.
- Καλούμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα, να υιοθετήσουν το παραπάνω ψήφισμα της γενικής μας συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και να ενισχύσουν υλικά και πνευματικά τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ μέχρι την τελική τους δικαίωση. Ειδικότερα σε ότι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνουμε ότι δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, με μεγάλη απήχηση στην κοινωνία, υπάρχει, και είναι αυτός που έχει σπάσει το μαύρο της κυβέρνησης τους τελευταίους έξι μήνες: Η ΕΡΤ3.
 ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ3

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

105 σπιρομετρήσεις σε 4 ώρες, στην ΕΡΑ Ορεστιάδας



Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δράση “δωρεάν σπιρομέτρησης” που διοργάνωσαν, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ- ΕΡΑ Ν. Ορεστιάδας οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ, το Σωματείο Εποχικού Προσωπικού του εργοστασίου ζάχαρης της Νέας Ορεστιάδας, υπό την αιγίδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας.
Τις τέσσερις ώρες που διήρκησαν οι μετρήσεις της πνευμονικής λειτουργίας (10.00 π. μ- 14.00 μ μ), 105 άτομα εξετάστηκαν από τους ιατρούς- πνευμονολόγους, Αθανάσιο Παπανδρέου και Ελένη Τσιάτα, που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις.
Από το σύνολο των εξεταζόμενων, σε ένα ποσοστό 25%, περίπου, προέκυψαν παθολογικές τιμές πνευμονικής λειτουργίας, που κρίθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω εξειδικευμένης ιατρικής εξέτασης, για καλύτερο έλεγχο και αντιμετώπιση.
Η πρωτοβουλία των εργαζομένων της Ε.ΡΑ και του Εποχικού Προσωπικού της ΕΒΖ, για “δωρεάν σπιρομετρήσεις”, έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής από τους πολίτες. Κατέδειξε επίσης την ανάγκη για ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών, για παροχή δωρεάν, προληπτικών εξετάσεων, και από άλλους φορείς, καλύπτοντας τα μεγάλα “κενά” που παρατηρούνται στη δημόσια υγεία.
Είναι φανερό ότι η ανελέητη επίθεση που δέχεται ο συγκεκριμένος τομέας, προκαλεί την πλήρη διάλυσή του, μαζί και τον αποκλεισμό από τις παροχές υγείας μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ευχαριστούν ιδιαίτερα τους δύο εργαζόμενους της εταιρείας UCB AE, που μετακινήθηκαν στη Νέα Ορεστιάδα για την υποστήριξη της δράσης, παρά το γεγονός ότι μία ημέρα πριν ενημερώθηκαν από την εταιρεία ότι πρόκειται να απολυθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2013, μαζί με 23 ακόμη συναδέλφους τους. 

Τοπικές Ειδήσεις 28 Νοεμβρίου 2013



Ορεστιάδα: Ποινή έξι μηνών φυλάκισης στον Β. Πουλιλιό για συκοφαντική δυσφήμιση της δασκάλας Χ. Νικοπούλου
Έξι μήνες φυλάκιση, για συκοφαντική δυσφήμιση της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου που υπηρετούσε στο Μεγάλο Δέρειο, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας στον δήμαρχο Σουφλίου, Βαγγέλη Πουλιλιό. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ο δικηγόρος της κας. Νικοπούλου κατέθεσε σε βάρος του δημάρχου Σουφλίου και αγωγή αποζημίωσης για ηθική βλάβη, ύψους 400.000 ευρώ. Η υπόθεση θα εξεταστεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ορεστιάδας στις 9 Ιανουαρίου 2014. 


Ορεστιάδα: 105 άτομα πέρασαν από την Ε.ΡΑ Ορεστιάδας για τη δράση δωρεάν σπιρομέτρησης
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δράση «δωρεάν σπιρομέτρησης» που διοργάνωσαν εχθές, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ- ΕΡΑ Ν. Ορεστιάδας οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού και το Σωματείο Εποχικού Προσωπικού του εργοστασίου ζάχαρης της Νέας Ορεστιάδας, υπό την αιγίδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας. Στη διάρκεια των τεσσάρων ωρών που διήρκεσε η δράση, οι πνευμονολόγοι Αθανάσιος Παπανδρέου και Ελένη Τσιάτα, που παρείχαν χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες τους, εξέτασαν 105 άτομα. Από το σύνολο των εξεταζόμενων, περίπου το 25% εκτιμήθηκε από τους γιατρούς ότι χρήζει περαιτέρω εξειδικευμένης εξέτασης, για καλύτερο έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας.

Ορεστιάδα: Αναφορά βουλευτών ΚΚΕ με θέμα το αίτημα εκσυγχρονισμού του ΤΟΕΒ Βύσσας-Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου
Το αίτημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» για εκσυγχρονισμό και υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου που ανήκει στην ευθύνη του ΤΟΕΒ Ωοειδούς Βύσσας-Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου, κατέθεσαν εχθές, υπό τύπου Αναφοράς, στο Προεδρείο της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Υπενθυμίζεται ότι η «Ενότητα» σε ανακοίνωσή της καλούσε το υπουργείο να παρέμβει άμεσα και να χρηματοδοτήσει τα έργα που απαιτούνται. «Ο ΤΟΕΒ ωοειδούς της συγκεκριμένης περιοχής, που έχει στην ευθύνη του την άρδευση 75.000 στρεμμάτων και τη διαχείριση του αρδευτικού δικτύου με τις 350 γερασμένες γεωτρήσεις, τα 400 χιλιόμετρα πεπαλαιωμένου επιφανειακού δικτύου και τα 800 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που συνεχώς οξύνονται και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις», υποστηρίζει η Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Ορεστιάδα: Β. Μαυρίδης προς Δ. Μουζά: «Ας δει και έξω από το παράθυρο…»
Τη μη αξιοποίηση και εγκατάλειψη της δημοτικής περιουσίας, όπως είναι το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που βρίσκεται στο Χειμώνιο, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, «Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή», Βασίλης Μαυρίδης. Με αφορμή την εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει το συγκεκριμένο πάρκο, ο κ. Μαυρίδης υπενθυμίζει στον δήμαρχο και άλλες περιπτώσεις δημοτικής περιουσίας που έχουν εγκαταλειφθεί και καταστρέφονται εξαιτίας της ανικανότητας αξιοποίησής τους, όπως υποστηρίζει. Ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρεται συγκεκριμένα στα αναψυκτήρια Λεπτής και Καστανεών αλλά και στο «έκτρωμα», όπως το χαρακτηρίζει, που βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο. «Τι κάνατε κ. Δήμαρχε; Που πήγαν τα χρήματα; Έχετε προσωπική ευθύνη ή πάλι φταίνε άλλοι;» ερωτά ο κ. Μαυρίδης και προτρέπει τον δήμαρχο Ορεστιάδας να παραδειγματιστεί από άλλους δήμους, που έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν τα αναψυκτήρια και τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής που διαθέτουν. «Είναι θέμα ανάπτυξης, πολιτισμού, δημιουργίας θέσεων εργασίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.


Αλεξανδρούπολη: Ιδρυτική συνέλευση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου  
Στις 6 σήμερα το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου. «Είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να προβληματιστούν, να ανησυχήσουν και να έχουν κριτική σκέψη οι νέοι άνθρωποι...», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την οποία οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και το στίγμα των χαρακτηριστικών που επιθυμούν να έχει η οργάνωση νεολαίας του κόμματος. «Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι μία νεολαία αριστερή, ριζοσπαστική και δημοκρατική και να απευθύνεται σε όλη τη νέα γενιά της χώρας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, καλώντας τους φοιτητές, τους μαθητές και τους νέους εργαζόμενους, που «πλήττονται καθημερινά από τη λαίλαπα του μνημονίου, να συμπορευτούν με το ΣΥΡΙΖΑ και από γενιά της υποταγής να γίνουν η γενιά της ανατροπής».   
 
Διδυμότειχο: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Τρεις δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, όπως έχει καθιερωθεί η 1η Δεκεμβρίου, διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου στο Διδυμότειχο σε συνεργασία με το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου. Στο πλαίσιο αυτό, στους μαθητές σχολείων του βορείου Έβρου θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό, ενώ το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, φοιτητές του ΤΕΙ Νοσηλευτικής θα κάνουν διανομή έντυπου υλικού στο πλαίσιο ποδηλατοβόλτας που διοργανώνουν. Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, στο δημοτικό αμφιθέατρο του Διδυμότειχου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης του κοινού, με θέμα «AIDS-μάθε και προφυλάξου».

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Aλεξανδρούπολη: Υπό κατάρρευση η υγεία στον Έβρο

Υπό κατάρρευση είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη στον Έβρο, ενώ μέσα σε δυο χρόνια από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχουν αποχωρήσει για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η μετανάστευση στο εξωτερικό, περίπου 65 γιατροί χωρίς στην πλειοψηφία τους να έχουν αντικατασταθεί. «Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη κινδυνεύει να τελειώσει – αν δεν έχει ήδη τελειώσει στη χώρα μας», δήλωσε εχτές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου του ΙΣΕ ,ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Μέρμηγκας. «Ο αγώνας που δίνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι αγώνας και για τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Αν ο πολίτης δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στην πρωτοβάθμια δομή, θα επιβαρύνει το νοσοκομείο της περιοχής του, το οποίο βεβαίως ήδη είναι επιβαρυμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί με την αξιοπρέπεια που πρέπει. Για τους γιατρούς, είναι αδιανόητο αυτό που πάει να συμβεί, με τις απολύσεις συναδέλφων που βρίσκονται ακόμη και 25 χρόνια στο χώρο αυτό. Αγωνιζόμαστε να μείνει ως έχει -και να βελτιωθεί- η α’ βάθμια περίθαλψη,» είπε ο κ.Μέρμηγκας τονίζοντας πως « στη μεγάλη κρίση που περνάμε, η α’ βάθμια περίθαλψη είναι ένας δυνατός πυλώνας για να βοηθήσει όλη την κοινωνία.» Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, ο ειδικός γραμματέας Αθανάσιος Μπαντής, σημείωσε πως η κυβέρνηση κάνει πειράματα με τον ΕΟΠΥΥ, με τον κίνδυνο σε ένα χρόνο να διαπιστώσει πως ούτε οι νέες δομές λειτουργούν όπως θα ήθελε και να απολύσει κι άλλο προσωπικό. «Το εξιλαστήριο θύμα σε όλη αυτή την υπόθεση είναι περίπου 1.500 γιατροί που θα απολυθούν. Δυστυχώς, η υγεία υποχρηματοδοτείται σήμερα σε όλους τους τομείς, οι γιατροί προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατούμε την ποιότητα των υπηρεσιών άθικτη, όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό ακόμη αυτό θα είναι εφικτό, είπε ο κ.Μπαντής.» « Εννιά χιλιάδες(9.000) γιατροί και εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο και ο λαός χωρίς τους γιατρούς του», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΘ Σάββας Δευτεραίος, σημειώνοντας πως πολύ σύντομα τη δουλειά των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ αλλά και των νοσοκομείων θα κάνουν ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες ο κόσμος θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του. Άλλωστε, σε αυτή τη λογική, προσπαθεί να εισάγει τους πολίτες το υπουργείο Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2014, με το «εισιτήριο» των 25 ευρώ. «Κλείνει το ιατρείο της γειτονιάς και φοβάμαι πως και την πρωτοβάθμια περίθαλψη θα κληθούν να αναλάβουν όπως – όπως οι δήμοι με τα ΚΑΠΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε: «Θέλουν να γονατίσουν τον λαό, να βάζει το χέρι στην τσέπη για να μπορεί να έχει περίθαλψη, κατά προτίμηση από μεγάλες πολυεθνικές. Γι αυτό οι εξελίξεις με τον ΕΟΠΥΥ, γι’ αυτό η υποβάθμιση των νοσοκομείων και οι τραγικά μειωμένες δαπάνες για την υγεία. Στο νοσοκομείο μας, υπάρχει γερασμένος εξοπλισμός και υλικό, κουρασμένο προσωπικό, χαλασμένος αξονικός τομογράφος, και όλοι επαφιόμαστε στο ΕΣΠΑ και στις εταιρείες για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν πάει άλλο! Πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός, προτού χαθεί κάθε έννοια δημόσιας υγείας και περίθαλψης.» Απαντώντας σε δηλώσεις του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από το νομό Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο ράδιο «Παρατηρητής,» ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι, στο ΓΠΝΑ « υπάρχει υπέρπληθώρα γιατρών σε κάποιες κλινικές,» που «κάθονται αφού δεν έχουν τι να κάνουν,» που «εγχειρίζουν όλοι μαζί» και που «θα αρχίσουν να χειρουργούνται και μεταξύ τους,» ο πρόεδρος της ΕΝΟΙΚΥΘ έκανε λόγο για «νταβατζιλίκι» από την πλευρά του πρώην υπουργού, καλώντας τον, αρχικά να πάει στη Βουλή να δει τι έχει ψηφίσει και δευτερευόντως να τον ακολουθήσει μία μέρα στο νοσοκομείο, όπου βρίσκεται από το πρωί ως το απόγευμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα μπορεί να πάρει τα πόδια του μετά από αυτό.»

Τοπικές ειδήσεις 27 Νοεμβρίου 2013


Ορεστιάδα: Ερώτηση Α. Σταμπουλή για τις καταγγελίες επαναπροώθησης Σύριων προσφύγων
Εάν προτίθεται να διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την υπόθεση επαναπροώθησης των 170 περίπου Σύριων που στις 12 Νοεμβρίου βρέθηκαν στο Πραγγί του δήμου Διδυμοτείχου και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, μεταφέρθηκαν με οχήματα της Αστυνομίας προς άγνωστη κατεύθυνση, ερωτά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή. Η βουλευτής ερωτά επίσης τον κ. Δένδια, «με ποιες σαφείς εντολές του υπουργείου προς τα αστυνομικά όργανα διασφαλίζεται η ασφαλής είσοδος προσφύγων πολέμου στη χώρα μας, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης και εάν εφαρμόζεται η οδηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης για παροχή προσωρινής προστασίας στους Σύριους».

Ορεστιάδα: Ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει τη φύλαξη μεταναστών στο Κέντρο του Φυλακίου
Στις 13 Ιανουαρίου 2014 θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της ιδιωτικής εταιρείας που θα αναλάβει τη φύλαξη των μη νόμιμων μεταναστών που κρατούνται στο Κέντρο του Φυλακίου. Για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων προβλέπεται η απασχόληση 70 ατόμων που θα διαθέσει η εταιρεία που θα αναλάβει. Η σύμβαση του έργου θα έχει διάρκεια ένα έτος με δυνατότητα επέκτασης για δύο ακόμη χρόνια. Ο προϋπολογισμός για το Φυλάκιο ανέρχεται σε 2.422.140 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 73,6% από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ορεστιάδα: Τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε για αύριο η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου-καταγγέλλει την ανάκληση της συνδικαλιστικής άδειας
Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, κήρυξε για αύριο, 28 Νοεμβρίου, η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί και να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση του οργάνου και στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι αρχικά επρόκειτο να ισχύσει συνδικαλιστική άδεια των καθηγητών για το σκοπό αυτό, ωστόσο αυτή ανακλήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, με πρόσχημα την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όπως καταγγέλλει η Β’ ΕΛΜΕ. «Πρέπει κάποια στιγμή, επιτέλους, να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλον τον εμπαιγμό και την κοροϊδία», επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η Β’ ΕΛΜΕ.

Ορεστιάδα: Ο Α. Δερμεντζόπουλος συνυπογράφει την ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια
Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων των πολιτών, εξαγορά του δανείου, κατά προτεραιότητα από τον οφειλέτη ή από πρόσωπο που ο ίδιος θα επιλέξει, στο ίδιο ποσό που θα αγόραζαν τα ξένα funds, και, τέλος, νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν χωρίς να χάσουν τα σπίτια τους, προτείνουν 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Έβρου του κόμματος, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης. Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «θηλιά στο λαιμό των δυσπραγούντων Ελλήνων» τα στεγαστικά δάνεια, και «μεγάλο πρόβλημα» και για τις Τράπεζες που τα έχουν χορηγήσει. Επικαλούνται δε καταγγελία δικηγόρου, στα Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία, ξένο fund αγόρασε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κόκκινα δάνεια πελατών του Ταμείου, στο 20% περίπου της πραγματικής αξίας του δανείου. «Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης πρέπει να εξετάσει τις προτάσεις», αναφέρουν οι 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και υπενθυμίζουν ότι και στην Πορτογαλία η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική παρέμβαση, με την οποία ο οφειλέτης μπορεί να αγοράζει το «κόκκινο» δάνειό του στο 26% της πραγματικής του αξίας.

Σουφλί: Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για το νηπιαγωγείο Δαδιάς
Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το νηπιαγωγείο της Δαδιάς του δήμου Σουφλίου, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας. «Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το νηπιαγωγείο Δαδιάς δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, με αποτέλεσμα την
εύλογη και δικαιολογημένη αγανάκτηση των γονέων των έξι νηπίων που κατοικούν στη Δαδιά» αναφέρουν οι δύο βουλευτές. Επισημαίνουν επίσης πως οι συγκεκριμένοι γονείς είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους σε νηπιαγωγείο του Σουφλίου, 14 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό, μετακινούμενοι σε ένα τραγικό οδικό δίκτυο. Καταλήγοντας, οι δύο βουλευτές υποστηρίζουν πως «για την κατάσταση αυτή ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και η σημερινή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη δημόσια παιδεία, αφού δεν εξασφαλίζονται ακόμη και οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της».

Ορεστιάδα: Εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου ζητά η «Ενότητα»
Τον άμεσο εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου που ανήκει στην ευθύνη του ΤΟΕΒ Ωοειδούς Βύσσας-Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου, ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», καλώντας το υπουργείο να παρέμβει άμεσα και να χρηματοδοτήσει τα έργα που απαιτούνται, κυρίως για την υπογειοποίηση του δικτύου. «Ο ΤΟΕΒ ωοειδούς της συγκεκριμένης περιοχής έχει στην ευθύνη του την άρδευση 75.000 στρεμμάτων και τη διαχείριση του αρδευτικού δικτύου με τις 350 γερασμένες γεωτρήσεις, τα 400 χιλιόμετρα πεπαλαιωμένου επιφανειακού δικτύου και τα 800 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που συνεχώς οξύνονται και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Αλεξανδρούπολη: Σεισμός στην Τουρκία


Σεισμική δόνηση 4,5R σημειώθηκε στις 06.15 το πρωί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Τουρκία. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και πολλές ακόμα περιοχές στην Αν. Θράκη. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 112 χιλιόμετρα μακριά από την Ορεστιάδα, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ημέρα Δωρεάν Σπιρομέτρησης στην ΕΡΑ Ορεστιάδας



Μία ακόμη δράση διοργανώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ-Ε.ΡΑ Ορεστιάδας, επιβεβαιώνοντας πως παραμένουν ενεργά παρόντες στην κοινωνία και στις ανάγκες της.
Αυτή τη φορά, σε συνεργασία με το Σωματείο Εποχικών Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (Ορεστιάδας) και υπό την αιγίδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας, διοργανώνουν Ημέρα Σπιρομέτρησης

Με την ευγενική χορηγία της U.C.B. Α.Ε., και τη συνδρομή των Πνευμονολόγων Αθανασίου Παπανδρέου και Ελένης Τσιάτα, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν Σπιρομέτρηση, την εξέταση διάγνωσης διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων. 

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Ε. ΡΑ Ορεστιάδας (Ευριπίδου 35), από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ.

Να σημειωθεί ότι η διοργάνωση της συγκεκριμένης δράσης γίνεται με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), όπως έχει καθιερωθεί η τρίτη Τετάρτη του Νοέμβρη κάθε έτους (20η Νοεμβρίου για φέτος), με στόχο την πρόληψη των αναπνευστικών παθήσεων. 

Με 1 εκπνοή και σε λιγότερο από 10 λεπτά, που διαρκεί η Σπιρομέτρηση, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την πνευμονική του λειτουργία.

Τι είναι Σπιρομέτρηση;
·        Σπιρομέτρηση είναι ένας έλεγχος του πόσο καλά αναπνέει κανείς και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση διάφορων αναπνευστικών παθήσεων.
·        Η εξέταση δεν πονάει και συνήθως διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά.
·        Απαιτεί να πάρει κανείς βαθιά εισπνοή και στη συνέχεια να εκπνεύσει με δύναμη.
Πρέπει να κάνετε εξέταση όταν:
·        Βήχετε αρκετά.
·        Έχετε δύσπνοια όταν περπατάτε γρήγορα.
·        Ανησυχείτε για την κατάσταση των πνευμόνων σας.
·        Είστε άνω των 40 ετών και καπνίζετε τους τελευταίους 12 μήνες.

Η ΧΑΠ, αποτελεί μια σύγχρονη πανδημία που οφείλεται στο κάπνισμα και είναι σήμερα η 4η αιτία θανάτου, παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας, αντιπροσωπεύοντας σημαντικό πρόβλημα της δημόσια υγείας, σε ολόκληρο τον κόσμο, που οδηγεί σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Τοπικές Ειδήσεις 26 Νοεμβρίου 2013



Διδυμότειχο: Προφορικές δεσμεύσεις Α. Γεωργιάδη για ενίσχυση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου
Για την πρόσληψη τεσσάρων γιατρών και την οικονομική ενίσχυση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με αντιπροσωπεία του βορείου Έβρου, στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο πρόεδρος των εργαζομένων και ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών  του νοσοκομείου. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη εν μέσω έντονης ανησυχίας που υπάρχει στους πολίτες, εξαιτίας των σεναρίων υποβάθμισης του νοσοκομείου που εξυπηρετεί περίπου 80.000 κατοίκους του βορείου Έβρου. Εν τω μεταξύ, με αφορμή και την πρόσφατη συνάντηση, ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Βαφειάδης, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, διέψευσε τη φημολογία περί αναστολής του έργου της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου και διαβεβαίωσε πως τα χειρουργεία θα συνεχίσουν κανονικά να παρέχουν υπηρεσίες.

Αλεξανδρούπολη: Υπόμνημα προς ΤΑΙΠΕΔ & Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης για το δημοτικό κάμπινγκ
Στις 6 σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διευρυμένη σύσκεψη που προκαλεί ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης με θέμα τη συνυπογραφή υπομνήματος που θα κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και στο υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την κυβερνητική απόφαση μεταβίβασης του δημοτικού κάμπινγκ Αλεξανδρούπολης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, το υπόμνημα θα καταθέσει προσωπικά ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης. Στη σημερινή σύσκεψη, που έρχεται ως συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, για το ίδιο θέμα, την περασμένη Κυριακή,  έχουν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων. Σημειώνεται ότι από την ημέρα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η συγκεκριμένη απόφαση, οι αντιδράσεις στο δήμο Αλεξανδρούπολης είναι εντονότατες και γίνονται προσπάθειες για την αναστολή ή ακύρωσή της.

Ορεστιάδα: Αποφάσεις Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας για την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στη Νέα Ορεστιάδα, για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού την περίοδο των εορτών. Την απόφαση έλαβε ο Εμπορικός Σύλλογος στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών του, όπου συζητήθηκε γενικότερα το θέμα της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων στη Νέα Ορεστιάδα. Στη συνέλευση συμφωνήθηκε, επίσης, πως οι εμπορικές επιχειρήσεις θα ανοίξουν και δύο Κυριακές ακόμη, στο διάστημα των δύο βασικών εκπτωτικών περιόδων, δηλαδή τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο. Όσον αφορά τη δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων άλλες 7 Κυριακές το χρόνο, ο εμπορικός κόσμος έκρινε πως οι συνθήκες και τα δεδομένα στην αγορά, που κινείται ιδιαιτέρως υποτονικά, δεν συνθέτουν τέτοια ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, ο Εμπορικός Σύλλογος θα εξετάζει από πριν, ξεχωριστά για κάθε προτεινόμενη Κυριακή, εάν θα ακολουθεί ή θα διαφοροποιείται από την προαιρετική λειτουργία της αγοράς τις συγκεκριμένες ημέρες.

ΑΜΘ: Βραβείο «καλύτερης δημιουργίας» για το περίπτερο της Περιφέρειας στη Philoxenia
Το βραβείο «καλύτερης δημιουργίας», για την ολοκληρωμένη και λειτουργική παρουσία της, απέσπασε η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2013, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες επισκέπτες και επαγγελματίες του Τουριστικού κλάδου επισκέφθηκαν το περίπτερο της Περιφέρειας, «επιβεβαιώνοντας τη σοβαρή κινητικότητα που παρουσιάζει ο τομέας της παροχής υπηρεσιών στον τόπο μας», όπως αναφέρουν τα στελέχη της Περιφέρειας και οι εκπρόσωποι των φορέων του Τουρισμού που στελέχωσαν το περίπτερο.  

Αλεξανδρούπολη: “Άνοιξαν” τα καλάθια συγκέντρωσης τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Καμπάνια για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου εν όψει Χριστουγέννων, ξεκινά η διοίκηση του Πολυκοινωνικού Κέντρου του δήμου Αλεξανδρούπολης, με στόχο να εξασφαλιστούν οι ποσότητες τροφίμων που θα καλύψουν τις ανάγκες των οικονομικά αδύναμων πολιτών της περιοχής. Μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων, στο φουαγιέ του δημοτικού θεάτρου Αλεξανδρούπολης θα βρίσκονται καλάθια στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να αφήνουν τις προσφορές τους. «Ελπίζουμε στην ανταπόκριση των δημοτών…», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση-κάλεσμα του Πολυκοινωνικού Κέντρου. 




Ορεστιάδα: Ημέρα δωρεάν Σπιρομέτρησης στην ΕΡΑ Ορεστιάδας
Ημέρα δωρεάν Σπιρομέτρησης διοργανώνουν αύριο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ-Ε.ΡΑ Ορεστιάδας, στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Σωματείο Εποχικών Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (Ορεστιάδας) και υπό την αιγίδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας, ενώ για την υλοποίησή της συνδράμει η UCB Α.Ε. και οι πνευμονολόγοι: Αθανάσιος Παπανδρέου και Ελένη Τσιάτα. Υπενθυμίζεται ότι η Σπιρομέτρηση είναι η εξέταση διάγνωσης διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως.



Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Τοπικές Ειδήσεις 25 Νοεμβρίου 2013



Ορεστιάδα: Ε.Δ.Ε. για τις καταγγελίες επαναπροώθησης των 150 Σύριων προσφύγων
Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδας, για την υπόθεση των 150 Σύριων προσφύγων που, σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων και πολιτών, ενώ είχαν περάσει σε Ελληνικό έδαφος, στο Πραγγί του δήμου Διδυμοτείχου, επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Το μεσημέρι του Σαββάτου, μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση-διαμαρτυρία από πολίτες, που ζητούσαν να σταματήσουν οι “άτυπες αναγκαστικές επιστροφές” και να διασφαλίζεται η νομιμότητα και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων, στην οποία συμμετείχε και δικηγόρος, συναντήθηκε με τον αστυνομικό διευθυντή Ορεστιάδας, κ. Πασχάλη Συριτούδη και του επέδωσε επιστολή-διαμαρτυρία, με την οποία ζητά να μην αγνοηθούν οι καταγγελίες και να διερευνηθεί το περιστατικό στο Πραγγί, αλλά και να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα για την τύχη των 150 προσφύγων πολέμου από τη Συρία. Από την πλευρά της, η Αστυνομία υποστήριξε πως πράγματι δέχθηκε κλήση εκείνη την ημέρα, αλλά όταν έφθασαν οι αστυνομικοί στο Πραγγί βρήκαν μόνο 13 μετανάστες- πρόσφυγες, τους οποίους μετέφεραν αρχικά στο Ισαάκιο και μετά από δύο ημέρες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.
Ο αστυνομικός διευθυντής εξέφρασε, μάλιστα, αμφιβολίες για το αληθές των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ απέκλεισε τους ισχυρισμούς περί «πάγιων πρακτικών επαναπροώθησης», αλλά και περί βίαιων συμπεριφορών από μέρους αστυνομικών σε βάρος μεταναστών-προσφύγων.

Ορεστιάδα: Απεμπλοκή τους από τη φύλαξη και διαχείριση του Κέντρου Μεταναστών Φυλακίου, ζητούν οι Αστυνομικοί της Α. Δ. Ορεστιαδας
Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, καθώς, όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον Έβρο αναμένεται νέο μεγάλο κύμα μη νόμιμων μεταναστών, λόγω της σημαντικής αύξησης αστυνομικών μέτρων στη Βουλγαρία, που το τελευταίο διάστημα φαινόταν να επιλέγεται περισσότερο από την Ελλάδα ως είσοδος για την Ευρώπη. Η Ένωση των Αστυνομικών επισημαίνει τα προβλήματα φύλαξης που διαπιστώνονται στο Κέντρο του Φυλακίου, για τη διαχείριση του οποίου, επαναλαμβάνουν το αίτημά τους να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, προκειμένου να αποδεσμευτούν και να διατεθούν για τη φύλαξη των συνόρων, οι περίπου 200 αστυνομικοί που απασχολούνται στο Κέντρο. Στην ίδια επιστολή τίθεται και το θέμα της μακράς κράτησης ποινικών κρατουμένων, λόγω της άρνησης παραλαβής τους από τις φυλακές, που δηλώνουν αδυναμία να τους δεχθούν λόγω πληρότητας. Στα τέσσερα κρατητήρια που υπάρχουν στην περιοχή αρμοδιότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, κρατούνται περισσότεροι από 40 ποινικοί κρατούμενοι, για διάστημα που ξεπερνά τους δέκα μήνες ανά κρατούμενο, αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας. Εκτός από την ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων χώρων για την κράτηση των ατόμων αυτών, τονίζεται ότι για τη φύλαξή τους απαιτείται η απασχόληση 90 περίπου αστυνομικών, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν από τη γενική αστυνόμευση της Αστυνομικής Διεύθυνσης. «Ζητούμε άμεσα την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων από τους ποινικούς κρατούμενους, την ανάθεση διαχείρισης του Κέντρου του Φυλακίου σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, τη μη μεταγωγή μεταναστών από άλλες περιοχές της χώρας στο συγκεκριμένο Κέντρο και τη μη συμμετοχή των αστυνομικών στις μεταγωγές, καθώς αρμόδια υπηρεσία είναι η υπηρεσία μεταγωγών», αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών, θεωρώντας ότι η επίλυση των ζητημάτων αυτών θα απεγκλωβίσει σημαντικό αριθμό προσωπικού που θα μπορεί να απασχοληθεί στη φύλαξη των συνόρων και στη γενική αστυνόμευση της περιοχής.   

Ορεστιάδα: Επιστολή διαμαρτυρία για την απεγκατάσταση του μοναδικού ΑΤΜ στα Ρίζια
Εντείνονται οι διαμαρτυρίες των κατοίκων των Ριζίων για την απεγκατάσταση του μοναδικού ΑΤΜ που λειτουργούσε στο χωριό, της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, που συγχωνεύτηκε με την Alpha Bank. Σε επιστολή του προς τη διοίκηση της Τράπεζας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ριζίων, Αθανάσιος Καραθανάσης, αναφέρει ότι τα Ρίζια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νομού Έβρου, με μόνιμο πληθυσμό 1.271 κατοίκους και 800, περίπου, στρατιωτικούς που υπηρετούν στις δύο Μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή. Παράλληλα, σημειώνει πως στα Ρίζια εξυπηρετούνται και οι κάτοικοι 9 διπλανών χωριών, καθώς στο χωριό λειτουργεί Αγροτικό Ιατρείο, Φαρμακείο, δημοτικές και άλλες υπηρεσίες. Αίτημα όλων των κατοίκων της περιοχής είναι η επαναλειτουργία του ΑΤΜ, αφού μετά την απεγκατάστασή του, τόσο ο μόνιμος πληθυσμός όσο και οι στρατιώτες και στρατιωτικοί που υπηρετούν στην περιοχή, δεν έχουν τη δυνατότητα ανάληψης χρημάτων.

Ορεστιάδα: Ημέρα δωρεάν Σπιρομέτρησης στην ΕΡΑ Ορεστιάδας
Ημέρα δωρεάν Σπιρομέτρησης διοργανώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ-Ε.ΡΑ Ορεστιάδας, μεθαύριο, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Σωματείο Εποχικών Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (Ορεστιάδας) και υπό την αιγίδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας, ενώ για την υλοποίησή της συνδράμει η U.C.B. Α.Ε. και οι πνευμονολόγοι: Αθανάσιος Παπανδρέου και Ελένη Τσιάτα. Υπενθυμίζεται ότι η Σπιρομέτρηση είναι η εξέταση διάγνωσης διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως.

Ορεστιάδα: Παρουσίαση του βιβλίου «Κάραγατς-σταθμός πριν τη Νέα Ορεστιάδα»
«Κάραγατς-σταθμός πριν τη Νέα Ορεστιάδα», είναι ο τίτλος του βιβλίου που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο του δήμου Ορεστιάδας. Το βιβλίο εξέδωσε ο Σύλλογος Απογόνων Καραγατσιανών-Αδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα», και υπογράφουν συγγραφικά οι: Γιώργος Ρυζιώτης και Δημήτρης Κιηγμάς. 







Αλεξανδρούπολης: Αήττητος, πρώτος και…ωραίος ο Εθνικός στη Volleyleague, 3-0 τη Λαμία
Αήττητος συνεχίζει να οδηγεί την «κούρσα» του πρωταθλήματος Volleyleague ΟΠΑΠ ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, μετά τη νίκη του με 3-0 σετ (25-23, 25-19, 25-14) επί της Λαμίας, για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Έβρου, με εξαίρεση το πρώτο σετ, επέβαλε το ρυθμό της και έφθασε σε μια εύκολη νίκη, που τη διατηρεί στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με 20 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τον Φοίνικα Σύρου, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Αξιοσημείωτο είναι ότι, για ένα ακόμη παιχνίδι, το κλειστό «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» ήταν κατάμεστο από τους φίλους του Εθνικού που τον στηρίζουν στη μεγάλη προσπάθεια.